Sambolagens tillämplighet vid eget sommarhus

FRÅGA
Jag är sambo och vi bor i hans hus som han ägde innan vi träffades. Jag vet att jag inte har någon rätt till del av huset om vi separerar oavsett vad jag betalat under alla år jag bott här, då inget papper är skrivet. Men nu min fråga: jag köpte själv ett sommarhus för ett par månader sen. Inte är det väl så att det räknas som något vi anförskaffa gemensamt och att sambolagen gäller vid en ev separation?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Sambolagen omfattar endast er gemensamma bostad och ert bohag, förutsatt att detta förvärvats för gemensam användning, enligt 3 § sambolag (2003:376) SamboL. Ett sommarhus räknas inte som er bostad, vilket tydliggörs i 7 § SamboL som stadgar att egendom som huvudsakligen används för fritidsändamål inte räknas som en gemensam bostad. Detta innebär att din sambo inte kan göra anspråk på den vid eventuell separation.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har övriga funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94564)