Sambolägenhet med olika kontantinsats

FRÅGA
Hej,Vår son har köpt en lgh tillsammans med sin flickvän för 3370000kr. Han har fått en miljon av oss och resten har de lånat på bank. De står som hälftenägare på köpekontraktet men vi (och de) är överens om att något måste skrivas så att han äger en större del vid ev bodelning. Vad är mest lämpligt? Enskild egendom, skuldebrev, samboavtal, olika ägande av lgh? Vi vill gärna ha hjälp att upprätta lämplig handling också. MvhEva
SVAR

Hej och tack för att ni vänder dig till Lawline!

Vad bra att alla verkar vara inställda på att lösa problemet. I detta fall skulle jag rekommendera er att upprätta både ett samboavtal och ett samäganderättsavtal alternativt ett skuldebrev.

Ett samboavtal syftar just till att hantera parets egendom i samband med eventuell bodelning. I ett sådant kan man bestämma vilken egendom som ska ingå respektive inte ingå om bodelning ska genomföras (se sambolagen 9 §). Genom att upprätta ett samboavtal som slår fast att lägenheten inte ska ingå i en bodelning kommer lägenheten inte att delas lika mellan er son och hans flickvän, vilket annars hade varit fallet.

Dock kvarstår problemet att er son med er hjälp gått in med en miljon i kontantinsats, medan hans flickvän inte betalat någonting om jag förstår er rätt. Eftersom de båda står på kontraktet äger de båda lägenheten tillsammans i enlighet med samäganderättslagen 1 §. Genom att skriva ett samäganderättsavtal kan din son och hans flickvän reglera ägandet mellan sig. Din son borde i så fall stå som ägare till ca 65 % av lägenheten (2 185 000/3 370 000) och hans flickvän till ca 35 % av lägenheten (1 185 000/3 370 000). Följden av detta blir dock att den miljon som er son gått in med kan så att säga öka eller minska i värde beroende på lägenhetens värde. Går priset på lägenheten upp gör er son en vinst, går det ner görs en förlust.

Ett alternativt förfarande till det sistnämnda vore att upprätta ett skuldebrev som träder ikraft vid en bodelning. Det skulle innebära att om er son och hans flickvän separerar äger de fortfarande lägenheten till hälften var men att flickvännen då också blir skyldig honom hälften av kontantinsatsen, dvs 500 000. Genom att använda er av skuldebrev kommer er son oavsett marknaden få tillbaka hälften av den miljon han gick in med vid lägenhetsköpet.

För att upprätta dessa avtal kan ni klicka på samboavtal/samäganderättsavtal/skuldebrev skrivet i blått. På så sätt får ni en guide över hur ett juridiskt bindande avtal kan författas. Om ni behöver ytterligare råd får ni gärna skriva en kommentar eller nyttja vår fria telefonrådgivning.

Med vänlig hälsning,

Henrik Ärnlöv
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2930)
2021-06-22 Samboförhållande
2021-06-21 Vad gäller vid separation för sambos när jag enbart står på 10% av bostadsrätten?
2021-06-21 Rätt till gemensam bostad efter att ena sambon flyttat ut
2021-06-20 Krävs det bevis för att visa att vi skaffade bostaden gemensamt i ett samboförhållande?

Alla besvarade frågor (93293)