Sambolagen ej tillämplig för särbos

FRÅGA
Hej! Jag å min sambo har ett gemensamt hus tillsammans men hon har nu flyttat till lägenhet å är skriven där men vi äger halva huset var. Gäller sambolagen då?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att sambolagen ska vara tillämplig, måste förhållandet avse avse två sambos: Sambos är enligt sambolagen två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll (1 § sambolagen). En av förutsättningarna för sambolagens tillämplighet är som du ser just att paret bor tillsammans, och lagen är således inte tillämplig i ditt fall, annat än för den tid då ni fortfarande bodde tillsammans.

Jag kan betona att det faktum att ni flyttat isär får inga egentliga rättsföljder för ert förhållande annat än att ni genom att någon begär det kan välja att göra en bodelning av den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget i enlighet med sambolagens bestämmelser (3 § och 8 § sambolagen).

Vänligen

Henrik Witt-Strömer
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej 10 kära bröder och systrar. Om du behöver ett seriöst lån mellan individer eller om du har ett stort projekt och behöver finansiering är jag tillgänglig för att ge dig lån från 15000 Kr till 5.000.000 KR. Den årliga räntan är 2%. För mer information kontakta mig så blir du nöjd: E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-22 19:46
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2392)
2019-09-14 sambor och deras egendom
2019-09-13 Sambo nekas tillträde till bostad, rätt till sina tillhörigheter
2019-09-09 Vad som avses med sambor
2019-09-09 När gäller sambolagen och vad innebär den för det fall vi separerar? Hur blir det om en av samborna dör och personen äger ett hus: måste den andre sambon flytta då eftersom det inte är dennes hus? Blir vårt gemensamma barn ägare? Hur gör jag då om barnet

Alla besvarade frågor (72862)