Sambolagen 13§ om avräkning för skulder

Hej. Min dotter är sambo, har hus ihop med sin kille. Båda står på lånet. Dom har en dotter ihop. Nu har killen fått en spel och låne skuld på 700 000kr. Skulden står under hans namn. Hur kan detta påverka min dotter rent ekonomisk, med hänsyn till sambolagen.

Lawline svarar

Hej och varmt välkommen till Lawline.

Som jag förstår din fråga så undrar du hur din dotter kan påverkas av sin killes spelskulder pågrund av deras samboförhållande.

För att göra en ansats att besvara din fråga söker vi ledning i Sambolagen. 1§ definierar när ett samboförhållande ligger för handen. Eftersom din dotter och hennes sambo
1. bor ihop och
2. Har ett gemensamt barn
talar allt för att ett samboförhållande föreligger precis som du konstaterat i frågan.

Precis som i äktenskapsrätten påverkar inte sambolagen sambors äganderätt. Tills dess att en eventuell bodelning företas, exempelvis med anledning av att samboförhållandet uppför (2§), svarar varje make för sin egen egendom samt för sina egna skulder. Vad som däremot föreligger är en latent rätt att dela lika på all samboegendom som vardera sambo äger som inte undantagits genom samboavtal (8+14§§).

Vad är samboegendom?

Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inget av undantaget är uppfyllda (3§). Det finns undantag från denna regel vid tredjemansförordnanden vid exempelvis gåvor och arv vilket inte kräver större förklaring här. Fast egendom (hus) som samborna äger ses som bostad ifall det huvudsakligen är avsedd och används som deras gemensamma hem (5§ 1p). Även bohag räknas in som samboegendom och innefattar de flesta möbler och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet (6§).

När samboförhållandet upphör kan någon av samborna begära att samboegendomen skall fördelas dem emellan genom bodelning (8§). Först värderas och beräknas sambornas andelar i samboegendomen (12§) och sedan skall skulderna avräknas (13§). Skillnaden här gentemot äktenskapsrätten är att endast de skulder som är förenade med särskild förmånsrätt i samboegendomen (exempelvis bolån) eller på annat sätt är att hänföra till sådan egendom skall räknas av mot värdet på samboegendomen. Huvudregeln är alltså att ifall spelskulden inte är förenad med särskild förmånsrätt i huset eller det gemensamma bohaget eller på annat sätt är att hänföra till samboegendomen skall avräkning inte ske mot denna egendom. Dock ifall din dotters sambo inte har annan egendom som täcker skulden om 700 000kr kommer skulden att räknas av mot samboegendomen i den mån den inte täcks av sambons andra egendom (13§).

Det framgår inte av din fråga vem av samborna som äger huset och till hur mycket. Detta spelar roll eftersom din dotters sambo inte kan avräkna sina skulder i din dotters eventuella del i huset. Ifall din dotter och hennes sambo samäger huset 50/50 var innebär detta att ifall de separerar och bodelar kommer bodelningen ske med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde enligt 2§. Detta innebär i värsta fall (ifall hennes sambo tagit spelskulden på huset eller ifall sambon inte har annan egendom som täcker skulden) att skulden kommer att avräknas på din dotters sambos del av samboegendomen i bodelning. Eftersom bodelning innebär att samboegendomens värde, efter avräkning för eventuella skulder, skall delas lika samborna emellan innebär det att sambons del minskar desto högre skulder denne åtar sig. Det innebär vidare att din dotter kommer att få behålla en mindre del efter bodelningen och således påverkas hennes ekonomi negativt av att sambon tar upp stora spelskulder. Det kan under vissa förhållanden vara så att din dotters ekonomi inte påverkas av sambons spelskulder. Detta är exempelvis ifall
- Sambon har annan egendom som täcker de spelskulder som denne åtar sig och lånet inte hänför sig till deras gemensamma egendom.

Det finns dock en skyddsregeln i sambolagen som stadgar att i den mån det med hänsyn till samborsförhållandets längd men även till sambornas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är oskäligt att en sambo när samlevnaden upphör skall lämna egendom till den andre skall bodelningen i stället göras så att den förstnämnda sambon får behålla mer av sin egendom. Detta innebär att det finns ett skydd för din dotter vid speciella fall.

PS. Det är viktigt att veta hur stor del i bostaden samt bohaget din dotter äger. Det kan antingen vara avtalat, föreligga genom dold samäganderätt och presumtion för samägande. Jag hoppas att jag klargjort rättsläget för dig och det går tyvärr inte att ge dig ett entydigt svar på din fråga utan att veta alla omständigheter i just ditt specifika fall. Du är varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se ifall du har ytterligare frågor eller boka en tid med en av våra jurister.

Mvh,

Oskar Paladini SöderbergRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning