FrågaFAMILJERÄTTSambo och samboavtal28/02/2018

Samboegendom trots endast en lagfaren ägare

Hej!

I lagfarten står endast jag som lagfaren ägare på fastigheten men båda står på banklånen för fastigheten. Vi är bara sambos, han har två underåriga barn som ej bor med oss, jag har ett barn varannan vecka. Vid en eventuell separation vad gäller med fastigheten?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En bostad är samboegendom om den har förvärvats för gemensam användning. Det spelar ingen roll om fastigheten endast är skriven på en av er. Vid en eventuell separation så ska allt som är samboegendom fördelas lika mellan er båda, dvs ni tar hälften var. Att du står som lagfaren ägare till fastigheten påverkar alltså inte dess status som samboegendom om den är köpt för er gemensamma användning och din sambo har därför också rätt till halva värdet av den vid en separation.

Eftersom du har ett barn som bor med er i bostaden så skulle du kunna anses ha bättre rätt till den vid en separation. Värdet av din sambos del i bostaden ska i så fall avräknas från din lott i bodelningen.

Om du och din sambo känner att ni vill dela upp det på annat sätt viden eventuell separation så har ni alltid möjlighet att avtala annorlunda.

Hoppas svaret var till hjälp!

Julia StenslundRådgivare
Hittade du inte det du sökte?