Samboegendom och samboavtal

Hej!

Jag har köpt ett hus när jag var singel 2008. Året 2010 träffade jag min sambo och han flyttade in i mitt hus, där jag och min mamma var inskrivna. Förra året fick jag en hyresrätt i Stockholm, och för att få flytta in kan jag inte äga en villa . Då skrev jag över villan med hjälp av gåvobrev på min mamma som är inskriven i huset. Nu undrar jag hur det blir om min sambo eller min mamma dör? Min sambo är fortfarande inskriven i huset... Han äger inget, och han är ju inte sambo med min mamma heller... Det är ju bara en formalitet. Men jag är orolig. Det är min egendom ( nu min mammas) och jag vill inte förlora något.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga.

Sambolagen (samboL) reglerar vad som ska delas mellan sambos vid en eventuell separation / någon avlider, se https://lagen.nu/2003:376.

Av 3 § samboL framgår bl.a "Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning". Det är endast samboegendom som kan delas, se 8 § samboL.

Redan av detta följer att de hus du köpt när du var singel, inte är samboegendom eftersom det då inte förvärvats för gemensam användning. De ska då heller inte delas mellan er om ni separerar / någon av er går bort eller om din mamma går bort.

Om ni inte vill att sambolagen ska gälla, kan ni skriva ett samboavtal.

Vänligen

Rådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning