Samboegendom och samboavtal

FRÅGA
Hej!Jag har köpt ett hus när jag var singel 2008. Året 2010 träffade jag min sambo och han flyttade in i mitt hus, där jag och min mamma var inskrivna. Förra året fick jag en hyresrätt i Stockholm, och för att få flytta in kan jag inte äga en villa . Då skrev jag över villan med hjälp av gåvobrev på min mamma som är inskriven i huset. Nu undrar jag hur det blir om min sambo eller min mamma dör? Min sambo är fortfarande inskriven i huset... Han äger inget, och han är ju inte sambo med min mamma heller... Det är ju bara en formalitet. Men jag är orolig. Det är min egendom ( nu min mammas) och jag vill inte förlora något.
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Sambolagen (samboL) reglerar vad som ska delas mellan sambos vid en eventuell separation / någon avlider, se här

Av 3 § samboL framgår bl.a "Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning". Det är endast samboegendom som kan delas, se 8 § samboL.

Redan av detta följer att de hus du köpt när du var singel, inte är samboegendom eftersom det då inte förvärvats för gemensam användning. De ska då heller inte delas mellan er om ni separerar / någon av er går bort eller om din mamma går bort.

Om ni inte vill att sambolagen ska gälla, kan ni skriva ett samboavtal.

Vänligen

Emil Forssell
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2664)
2020-07-14 Vem av samborna har rätt att bo kvar i lägenheten vid en bodelning?
2020-07-14 Är sambolagen dispositiv?
2020-07-14 Klassas en investeringslägenhet som samboegendom?
2020-07-13 Vad gäller mellan mig och min sambo om vårt förhållande tar slut?

Alla besvarade frågor (81929)