Samboegendom och enskild egendom

FRÅGA
Hej! Jag och min sambo ska tillsammans köpa vår första bostadsrätt. Jag kommer gå in med hela kontantinsatsen, och jag har då förstått att vi bör upprätta ett samboavtal och ett skuldebrev. Även om vi bott tillsammans i ca 4 år så är han inte skriven i lägenheten vi hyr idag, och det mesta av möbler etc är sådant jag haft sedan tidigare. Är det någonting särskilt vi bör tänka på? Vi vill båda att vi vid en eventuell separation ska få behålla våra egna tillhörigheter. Mest troligt skulle bostadsrätten vi vill köpa säljas om vi separerade, vad behöver man då i så fall göra för att allt ska gå rätt till, juridiskt och skattemässigt? Allt man behöver tänka på gör köpet oerhört läskigt för oss, men vi vill gärna att allt blir rätt och går så smidigt som möjligt om förhållandet tar slut...
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När ett samboförhållande upphör, ska samboegendomen enligt Sambolagen (SamboL) 8 § i regel fördelas lika genom bodelning. Vad som ingår i samboegendomen definieras i SamboL 3 §. Enligt paragrafen föreskrivs det att bostad och bohag utgör samboegendom, under förutsättning att egendomen har förvärvats för gemensam användning.

Har ni köpt bostaden för gemensam användning och det inte finns något samboavtal som föreskriver att huset eller kontantinsatsen tillhör endast en av er i form av enskild egendom, är huvudregeln att ni ska dela bostadens värde lika vid en eventuell bodelning, även om det endast är du som har gått in med hela kontantinsatsen. För att säkra att du/ni ska få behålla era egna tillhörigheter, bör ni upprätta ett samboavtal som reglerar vad som utgör er enskilda egendom. I detta fall skulle du t.ex. kunna reglera att kontantinsatsen samt dina möbler är din enskilda egendom.

På Lawlines hemsida, har ni möjlighet att boka tid med en jurist för att få vidare hjälp med att upprätta detta samboavtal.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94568)