Samboegendom och dold samäganderätt

FRÅGA
Om man varit sambo i 25 år och har barn ihop, Vi har inte haft gemensam ekonom hela tiden. Under vår tid tillsammans inköptes bl.a en släpkärra (som står på min ex, samt en segelbåt som också "står" på mitt ex) När vi nu ska dela upp allt så säger han att jag inte har någon rätt till dessa saker. Jag har varit med och betalat halva inköpskostnaden. Han står dock på köpekontraktet.Kan man yrka på "dolt samägaravtal" Hälsning Annica
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline.

Jag tolkar det som att ni är sambos, men inte gifta. Sambolagen är därför tillämplig.

Egendom som är aktuell för delning vid samboskap är den s.k. samboegendomen. Med samboegendom innebär den gemensamma bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning, 3§ Sambolagen (SamboL). Förenklat kan detta sägas vara förutom den gemensamma bostaden så möbler och andra saker som finns inne i huset, se 6 och 7§§ SamboL. Denna egendom ska ha införskaffats med syftet att den ska komma till gemensam användning (t.ex. köp av en kastrull som är tänkt att användas av båda).

Undantaget från sådant som kan delas är gåvor och dylikt den ena sambon har fått, 4§ SamboL.

Enligt 9§ SamboL kan sambos även ingå ”samboavtal” där man avtalar om hur egendomen ska fördelas vid bodelning.

Det har jag har skrivit om nu gäller även om det bara är ena maken som har betalat för egendomen - den andra kan alltså har rätt till hälften ändå.

”Dold samäganderätt” innebär förenklat att du och din sambo har haft för avsikt att köpa något, men att det bara är din sambo som står på pappret. Detta kan vara lite svårt att bevisa, om du vill göra detta gällande. Högsta domstolen har satt upp två förutsättningar som innebär att om du kan visa på att så är fallet, måste din sambo motbevisa detta:

1. Egendom har inköpts för gemensamt bruk

2. Ekonomiskt bidrag från dold samägare (du) har lämnats vid köpet

Kan du bevisa detta (och din sambo motsätter sig detta) så kan du yrka på detta hos domstolen och få en dom som visar på din rätt till hälften av egendomen.

Jag vill slutligen påpeka att ”dold samäganderätt” gäller som jag har förstått det främst vid äktenskap. Jag är osäker om det är tillämpligt i ditt fall, men kan vara värt att testa. I annat fall så hoppas jag att min utredning om samboegendom kunde vara till någon hjälp.

Marcus Carlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95739)