Samboegendom bodelning

FRÅGA
Hej!Jag och mitt ex bodde ihop i 17 år. Nu är det så att jag inte fått alla grejer jag har rätt till ännu. Fick göra adressändring på Skatteverket så står inte längre skriven där jag bodde med mitt ex. Om inte sambolagen gäller då finns det nån hjälp jag kan få för att få rätt till saker i huset?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline för din fråga!

Som jag förstår din situation så har du och din sambo separerat. Samboförhållande har då upphört enligt 2 § 2 p. sambolagen (SamboL) (här) och du har då rätt till en bodelning av er samboegendom (8 § SamboL). Samboegendom är enligt 3 § SamboL er gemensamma bostad och bohag.

Undantagsbestämmelser finns i 4 och 9 §§ SamboL. 4 § SamboL anger att om en sambo ärvt eller fått något som ska vara enskild egendom ska det inte ingå i bodelningen. 9 § SamboL anger att om du och din sambo avtalat att egendom inte ska ingå i bodelningen så är det bindande.

Nu verkar det som att du inte fått den egendomen du har rätt till. Det kan antingen beror på att ingen bodelning skett (vilket ibland händer). Du har då ett år på dig att framställa en begäran om bodelning enligt 4 § SamboL. Det faktum att ett samboförhållande inte finns just nu innebär inte att sambolagen inte är aktuell, eftersom du har rätt till bodelning som en följd av ett års regeln.

Det kan också vara så att ni gjort en bodelning där det avtalats om vilken egendom som ska till vem. Därefter har inte du fått den egendomen du har rätt till. Du kan då vända dig till kronofogden för att begära handräckning. Läs mer här om hur du begär handräckning:

https://www.kronofogden.se/Sarskildhandrackning.html#sthash.swxd4NCI.dpuf

Hoppas du fick svar på din fråga!

Jakob Perä
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?