Samboegendom

FRÅGA
Vi var gift och sen skilda oss,men vi fortsätter bo tillsammans. En av sambo har köpt villa och vi ska separera oss. Är det spelar roll vem betalar hyra, mat och sv? Har den andra sambo rätt till hälften av villa?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag förstår det som att du undrar vad som gäller vid bodelning av samboegendom.

Eftersom ni inte är gifta längre så är Sambolagen (2003:376) tillämplig (1 §). Enligt 8 § ska samboegendomen fördelas mellan samborna genom bodelning på begäran av någon av samborna. Detta ska ske när ett samboförhållande upphör av annat skäl än att de ingår ett äktenskap med varandra (alltså exempel vid dödsfall eller separation). Vid en bodelningen ska gemensam bostad och bohag ingå (3 §), detta går dock att avtala bort (9 § ). Med bohag räknar man vanligtvis in sådant som hör till hemmet som båda parter har brukat, exempel bord, stolar, soffa (6 §). Det finns några undantag från denna regel (4 §), exempel ingår inte egendom som en sambo har fått i gåva av någon annan än den andra sambon med det villkoret att egendomen skall vara mottagarens enskilda (4 § punkt 1). Enligt 14 § ska samboegendomen räknas samman och sedan delas lika.

Sammanfattningsvis- vid en bodelning räknar man inte in om ena parten har betalat mer eller mindre är det kommer till mat och hyra etc.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Anna von Fircks
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2897)
2021-04-16 Vad utgör samboegendom och vad avses med "gemensam användning"?
2021-04-15 Delar vi 50/50 om jag och min sambo gör slut?
2021-04-14 Betalningsansvar för sambos skulder
2021-04-13 Orubbat bo för sambo

Alla besvarade frågor (91322)