Samboegendom

mina svärföräldrar skrev testamente om maka/make ska sitta kvar i orubbat bo nu är bådatvå borta och sonen har ärft allt. hur jäller sambo lagen då när sonen och jag bryter förlåvningen? Är det som min sambo säger till mig att jag har bara rätt att få med mig i prensisp bara mina kläder ? Jag var så dum som lysna på sambon och mina föräldrar! Sambon gorde klart för mig att han har ärft allt. Och mina föräldrar tyckte jag kunnde sälja bohaget få in en slant. Nu står jag här utan möbler säng . Det enda som är mitt är en fotölj en kista ett köksbord. Hur mycket kan jag kräva av sambon? Möbler teve och så vidare? Har jag rätt till allt som jag har betalat för? Tack Ann Hoff.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Utgångspunkten i ett samboförhållande är att var och en av samborna äger sin egendom. Det som ingår i en bodelning vid en eventuell separation är det som utgör så kallad samboegendom. Enligt 3 § sambolagen ska bostad endast utgöra samboegendom om den har införskaffatas för gemensamt bruk, det vill säga förvärvad i syfte att utgöra sambornas gemensamma bostad. Enligt 4 § 3 punkten sambolagen egendom som en sambo har erhållit genom testamente med det villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda ingår inte i samboegendom.

Jag hoppas du fick svar på din fråga. För mer hjälp råder jag dig att kontakta sakkunniga eller våra jurister.

Vänligen

Roksana JurenczykRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning