Samboegendom

FRÅGA
Vi är sambos sedan 1990 och vi har särkullbarn. Min sambo Klas har tre barn och jag ett. Alla mellan 20-25 år år gamla. Vi har skrivit inbördes testamente till förmån för varandra. Frågan är att undervägs vi har bott ihop så har vi skaffat en del fordon, husbil (köpt 2011), mc, och två bilar som vi gemensamt betalt till men de står alla skrivna på min sambo.... är jag hälften ägare till dessa fordon eller ärver min sambos barn dessa om deras pappa avlider före mig. Är det man inskaffat gemensamt när man bor ihop bådas ägodel eller äger bara den som står på pappret som ägare??Mycket tacksam för svar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Då ett samboförhållande upphör kan man som sambo begära bodelning enligt 8 § sambolagen. Vid bodelning beräknas sambornas samboegendom och efter avdrag för skulder gjorts fördelas samboegendomen lika parterna emellan, se 12 -14 §§ sambolagen. Samboegendom är enligt 3 § sambolagen sambornas gemensamma bostad och bohag som är införskaffat för gemensamt bruk. I detta fall innebär bohag inre lösöre, se 6 § sambolagen. Fordon ingår med andra ord inte i samboegendomen och därför heller inte i bodelning.

Huruvida testamentet träder in eller inte är svårt för mig att avgöra då jag inte vet vad som står i era testamenten. Jag föreslår att ni uppdaterar testamentena och förtydligar vem som ska ha vad då ena sambon avlider.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Nilsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3040)
2021-11-29 Vad blir konsekvenserna av att min kille folkbokför sig hos mig?
2021-11-29 Har min sambo rätt till bostaden även fast jag har betalat för den?
2021-11-25 Vad händer med sambos egendom om hen avlider?
2021-11-24 Formkraven för upprättandet av ett samboavtal

Alla besvarade frågor (97404)