Samboegendom

FRÅGA
HejJag äger mitt hus och alla möbler i huset. Min pojkvän vill skriva dig här, som jag har tolkat sambolagen så vid ev separation så är det jag har nu även då, bara det vi köper gemensamt ska väl delas?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag förstår det som, undrar du vad som utgör samboegendom och vad som ska delas för det fall ni skulle separera.

Ifall situationen är så att du äger huset och alla möbler redan innan ni påbörjade samboskapet, och det således inte var avsett för ert förhållande, utgör varken huset eller egendomen samboegendom utan annan egendom. Annan egendom ingår inte i en eventuell bodelning utan det behåller du.

Egendom som delas i en bodelning är alltså endast samboegendom, och egendom som inköpts innan ni blev sambor ingår som huvudregeln inte. Se 3 § SamboL. Det avgörande är huruvida egendomen har inköpts för det gemensamma hemmet, dvs huruvida det finns en gemensam partsvilja att det ska gå i ert hem. Med det sagt, innebär det att saker ni framöver köper tillsammans utgör samboegendom, och ska vid en ev. separation delas lika, ifall någon av er begär bodelning! (se 8 § SamboL).

Hoppas det var svar på din fråga!

Hälsningar,

Johanna Barfoed
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3004)
2021-09-26 Kommer bostaden som jag äger sedan tidigare ingå i sambodelningen vid en eventuell separation?
2021-09-25 Vad händer med den hund som köptes under ett samboförhållande, när samborna separerar?
2021-09-25 När upphör ett samboförhållande?
2021-09-23 Behöver jag upprätta ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (95852)