Samboegendom

Hej jag och min flickvän är sambos och har bott med varandra 3 månader efter hur länge träder sambolagen in ?

Har skulder hos kronofogden och vill inte att dom ska börja ta hennes saker .

Lägenheten är ett inköp hon har gjort och allt i den.

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att sambolagen (2003:376) ska bli tillämplig måste enligt 1 § sambolagen (se här) tre förutsättningar vara uppfyllda:

1. Det ska vara två personer som stadigvarande bor tillsammans. Med detta menas inte en alltför kortvarig förbindelse. Är samborna folkbokförda på samma adress anses det innebära att ett samboförhållande föreligger. Annars ska det göras en helhetsbedömning för att konstatera om förhållandet är att anse som ”stadigvarande”.2. De ska bo tillsammans i ett parförhållande.3. De ska ha ett gemensamt hushåll.


Är dessa tre förutsättningarna uppfyllda innebär det att ett samboförhållande föreligger och sambolagen är därmed tillämplig.

Det är endast bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk som delas mellan dig och din partner, enligt 3 § sambolagen (se här). Således delas inte det din partner köpt innan ni flyttat ihop om det inte är köpt för ert gemensamma bruk. Däremot anses du av Kronofogden vara ägare till det som finns i er gemensamma bostad. För att undvika utmätning av något som tillhör din partner måste det kunna styrkas att egendomen tillhör henne, annars har Kronofogden möjlighet att utmäta den.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga och tveka inte att höra av dig till oss igen om fler frågor dyker upp.

Melanie AscoughRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning