Samboavtal - varför och hur?

Hej!

Jag och min sambo äger en bostadsrätt tillsammans där vi betalade samma kontantinsats och delar på amorteringar etc. Nu har min sambo möjlighet och vill betala av en del av lånet. Jag har dock inte möjlighet at matcha med samma belopp. Detta skulle ju få ner månadskostnaderna och hon skulle betalat av mer av "sin" del av lånet. Hur skulle ni rekommendera att man löser detta? Antar att man skriver ett samboavtal men hur är kutym att behandla det?

Tack!

Lawline svarar

Hej! Först och främst, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid en separation av sambos är det sambolagen (SamboL) som tillämpas om det inte inte finns ett samboavtal. När ett samboförhållande upphör och någon av samborna begärt bodelning ska samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning (8 § SamboL). Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om denna egendom förvärvats för gemensam användning (3 § SamboL). Annan egendom, till exempel enskild egendom (4 § SamboL), ska undantas från bodelningen av bostad och bohag. Vid en separation skall bostad och bohag delas lika efter avdrag för skulder (14 § SamboL) oberoende av vem som har betalat för egendomen, om det inte föreligger undantag.

Om det istället finns ett samboavtal så är det i enlighet med samboavtalet som den gemensamma egendomen ska fördelas. Om sambor vid en potentiell bodelning inte vill att egendomen ska fördelas lika efter avdrag för skulder, är det enklast att reglera det i ett samboavtal vilket är min rekommendation till er.

Vid en potentiell separation är det viktigt att ett samboavtal är klart och tydligt så att det inte finns utrymme för oklarheter som kan leda till tvist. Därav rekommenderar jag dig och din sambo att ta en titt på Lawlines egna samboavtal där ni på ett enkelt vis kan upprätta ett juridiskt korrekt samboavtal i enlighet med era önskemål, snabbt och effektivt! Ett annat alternativ är att kontakta Lawlines juristbyrå om ni känner att ni behöver mer juridisk vägledning i ert ärende.

Hoppas att svaret har varit till din hjälp, annars är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen!

Bästa hälsningar,

Sabrina CuranRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning