Samboavtal bostadsrätt

2017-03-13 i Bodelning
FRÅGA
Min dotter o sambo bor i en nyinköpt bostadsrätt. Mn dotter kunde betala 1 miljon kontant och resterande 2 miljoner tog de upp i ett gemensamt lån. Kontantinsatsen är min dotters enskilda egendom enligt avtal. Dvs min dotter äger 2/3 av lägenhetenOM de separerar, så äger ju min dotter 2/3. Jag har hört att hon då även är ansvarig för 2/3 av lånen. Trots att hon o sambon i princip "tagit lån på 1 miljon var" trots att lånet är gemensamt. Dvs min dotter måste betala av 2/3 av 2 miljoner och sambon bara 1/3 av 2 miljoner.Stämmer detta? Om det stämmer, hur formulerar men ett avtal som gör att min dotter bara blir ansvarig för 1/2 av lånet på 2 miljoner?
SVAR

Hej!

Utifrån att de tagit upp gemensamt lån för lägenheten tolkar jag förutsättningarna så att köpekontraktet för lägenheten kan ha fördelningen 50/50, men att din dotter har betalat mer. Kommentera gärna i frågan om jag har uppfattat det fel. Utifrån hur jag uppfattar det spelar det ingen roll, utifrån sambolagens regler, hur stor ägarandel respektive sambo har gått in med, vid separation. Om lägenheten köpts för gemensamt bruk och som stadigvarande bostad (alltså inte till exempel fritidshus), så kan det bli så illa att fördelningen vid bodelning ändå blir hälften/hälften, även om det i praktiken är så att hon betalat för större andel av lägenheten.

Om din dotter står som hälftenägare (kontrakt och medlemsskap i BRF), enligt hur jag uppfattat det, så föreslår jag ett samboavtal och revers. En revers skrivs på 50 procent av din dotters kontantinsats, samt att de avtalar om att sambolagen inte ska gälla vid bodelning (samboavtal). Då är sambon skyldig att återbetala 500 000 kr, vid eventuell separation.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2837)
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?
2021-07-31 Sambolagen - apartment and household goods

Alla besvarade frågor (94564)