Samboavtal - behålla viss egendom enskild

FRÅGA
Hej.Jag och min sambo funderar på att köpa hus etc. Saken är den att jag kommer betala allt och jag undrar vad som händer om vi går skilda vägar om ett par år. Jag äger ju huset på pappret men enligt sambolagen skall det delas lika vid gemensamma inköp om jag tolkar det rätt. Vi har dessutom ett barn tillsammas. Så min Fråga är: kan jag skydda mitt köp genom ett vanligt avtal mellan mig och min sambo att huset skall oavkortat utan ersättning til den andra parten tillfalla mig?Kan det dessutom även reglera att hon kan köpa in sig till inköpspriset när den möjligheten finns.(priserna ändras ju en del och känns mest rättvist.)Tacksam för svar.Mvh anders
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Om ett samboförhållande tar slut innebär det att viss egendom, så kallad samboegendom delas lika mellan samborna medan övriga tillgångar behåller var och en själv. Vad som utgör samboegendom framgår av 3 § Sambolagen (klicka här), det är så kallat bostad och bohag. Precis som du säger, är samboegendom alltså sådan egendom som ni skaffar för gemensamt bruk. Dock är det svårare att bevisa att egendomen är köpt för gemensamt bruk om endast ena sambon står på köpeavtalet. Vid en eventuell separation finns det därför en chans att huset anses som ditt trots att ni köpt det för gemensamt burk, då endast du står som ensam ägare på papperna.

Men för att vara på den säkra sidan, rekommenderar jag att ni upprättar ett samboavtal. I detta kan ni reglera att sambolagen inte ska gälla vid bodelning mellan er. Detta innebär att all egendom som bara ena sambon betalat för ska vara dennes egna och därför tillfalla den vid en eventuellt bodelning. Om ni vill att sambolagen ska gälla till viss del och att endast viss gemensam egendom ska hållas utanför bodelning, kan ni reglera vilken egendom som ska förbli er enskilda i avtalet. Finns inga särskilda regler vad ett samboavtal ska innehålla, ni kan därför troligtvis lägga till att den andre sambon har rätt att köpa in sig på huset om denne så vill.

Det finns samboavtalsmallar att gratis ladda ned från nätet (se exempelvis här) men om ni vill upprätta ett säkert och tydligt avtal så finns möjligheten att upprätta ett samboavtal med hjälp av en utbildad jurist hos oss på Lawline. Klicka här för mer info.

Hoppas mitt svar hjälpte! Önskar er all lycka!

Med vänliga hälsningar,

Mathilda Rova
Fick du svar på din fråga?