Samboavtal

Jag och min flickvän ska snart flytta in i min nyköpta lägenhet. Jag står som ensam ägare och det är en bostadsrätt. Hon har ungefär hälften i inkomster mot mig och inga sparade pengar. Jag har ett par hundra tusen på banken utöver det som är instoppat i lägenheten. Jag har tänkt bekosta totalrenovering till lägenheten samt stå för alla inköp av möbler. Dock är jag rädd att sambolagen träder i kraft och alla inköp jag gör efter vi flyttar in räknas till våran egendom och inte min privata. Måste det avtalas bort eller ska jag skriva henne som inneboende?

Mest lämpligt, för och nackdelar?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt 8 § sambolagen ska bodelning göras om en av parterna begär det, det finns alltså inget tvång till bodelning för sambos så som det gör för gifta makar. En begäran om bodelning ska göras inom ett år från det att samboförhållandet upphörde.

I en eventuell bodelning ska samboegendomen delas lika mellan parterna, till samboegendom räknas gemensam bostad och bohag om det förvärvats för gemensam användning. Lägenheten har inte införskaffats för gemensam användning då du ägde den innan hon flyttade in. Det kan dock bli tvistigt om köpet skett precis innan ni flyttar och du aldrig bott där ensam. Då kan det anses som att du köpte den i syfte att ni skulle bo där gemensamt.

Det gemensamma bohaget som du köper efter ni flyttat in kommer klassas som samboegendom. Och därmed ingå i samboegendomen.

Ni kan upprätta ett samboavtal där ni avtalar om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen, detta ska då göras skriftligt och undertecknas av er båda.

Jag tycker inte att din sambo ska vara inneboende, ni bör hellre skriva ett samboavtal. Om ni vill ha hjälp med ett sådant rekommenderar jag Familjens jurist som är sveriges största familjerättsliga juristbyrå.

Med vänlig hälsning,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning