Samboavtal

FRÅGA
Jag äger en vinterbonad sommarstuga (en villavagn uppställd på hyrd tomt). Jag har träffat en kvinna som har en hyresrätt. Vi bor nu om vartannat tillsammans i de olika bostäderna och betraktar oss som sambos. Vi är skrivna på våra ursprungliga respektive adresser. Vi delar lika på vår totalkostnad för boende, mat och mindre gemensamma inköp till de olika bostäderna. Kostnader för ombyggnationer etc står resp bostadsinnehavare för. Skall vi skriva någon form av avtal som säkerställer att våra resp bostäder inte skall delas på något sätt om uppbrott skulle ske eller om jag skulle dö (jag har tre barn från annat förhållande)?
SVAR

Hej ochtack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att sambolagen ska gälla vid en eventuell bodelning. Det stadgasi 3 § SamboL att sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, omegendomen förvärvats för gemensam användning (här). Definitionen av gemensam bostad finns i 5 § SamboL: fast egendom som samborna eller någon av dem äger eller innehär med tomträtt, om det finns en byggnad inom egendomen som är avsedd som sambornas gemensamma hem och egendomen innehas huvudsakligen för detta ändamål (här).

Jagrekommenderar att ni upprättar ett samboavtal där ni kan reglera att sambolagenska gälla eller inte. Det innebär att ni avtalar om vadsom ska vara er respektive enskilda egendom och vad som ska ingå i enbodelning. Ni kan exempelvis avtala om att din vinterbonade sommarstuga skavara en del av din enskilda egendom, eller att det ska vara en del av ert gemensamma bohag.

Det finns ett stort utrymme attsjälva bestämma kring reglerna om vad ett samboavtal ska innehålla. En utbildad jurist här på Lawline kan hjälpaer att upprätta ett samboavtal.

Hoppasatt du har fått svar på din fråga! Lycka till!

Nathalie Byström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2805)
2021-01-18 Sambolagen eller Samäganderättslagen?
2021-01-17 Är det rätt att sambo bor gratis i huset jag äger?
2021-01-17 Hur ska jag lösa ut sambon ur min bostadsrätt?
2021-01-15 Hur kan man rättvist dela upp egendom i samboavtal?

Alla besvarade frågor (88213)