Sambo vägrar flytta från lägenhet

FRÅGA
Hej!Jag köpte en lägenhet efter att jag och min sambo separerade och ägde den i drygt 3 månader innan vi hittade tillbaka till varandra. Nu har jag dock insett att det inte går längre och vill att hon ska flytta. Hon vägrar dock lämna min lägenhet även att jag tycker den är min då den inskaffades i syftet att endast vara till mig och vår gemensamma dotter.Kan jag på något vis "köra ut" henne från min lägenhet då den införskaffades i syfte att endast vara till mig och ingen annan än vår gemensamma dotter?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Sambolag (2003:376) reglerar vad som gäller i ett samboförhållande, se här. Men för att sambolagen ska bli tillämplig krävs givetvis att man är sambos. Enligt 1 § Sambolagen avses med sambos två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Med uttrycket ”stadigvarande bor tillsammans” menas en inte alltför kortvarig förbindelse. I detta fall vet inte jag hur länge ni har bott tillsammans och om detta därför räknas som stadigvarande men de som bor tillsammans och har gemensamma barn brukar presumeras vara sambor. Vi utgår därför från att Sambolagen är tillämplig.
När ett samboförhållande upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap med varandra, skall på begäran av någon av samborna samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning enligt 8 §.

Vad som är samboegendom framkommer av 3 §. Den säger att all egendom som förvärvats för gemensamt bruk är samboegendom. I detta fall har du klargjort att du köpte lägenheten i syfte att den ska brukas av dig och dottern. Det är därmed inte samboegendom utan din egna egendom. Om den inte är samboegendom så har din ex-sambo ingen rätt att mot din vilja bo där. I ett sådant fall kan du vända dig till Kronofogdemyndigheten och begära hjälp med avhysning av henne. Se mer om detta på Kronofogdens hemsida: https://www.kronofogden.se/Avhysning.html.

Om du känner att du behöver ytterligare rådgivning, så rekommenderar jag att du vänder dig till Familjens jurist som är en av Lawlines sponsorer, här.

Hoppas mitt svar hjälpte dig och lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Mathilda Rova
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2781)
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?
2020-11-25 Kan sambo få täckning för enskilda skulder från samboegendom?
2020-11-25 Bodelning av lägenhet enligt sambolagen (SamboL)
2020-11-25 Hur delas samboegendom om ni går skilda vägar

Alla besvarade frågor (86487)