Sambo vägrar flytta

FRÅGA
HejJag har en kamrat som varit sambo under ett antal år, dom är inte ihop längre men hon vägrar att flytta.Han ägde huset flera år innan de träffades och de har inga gemensamma barn, han vill nu bara att hon flyttar så han kan gå vidare.Hur ska han gå till väga ?Tacksam för svar..
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först bör konstateras att ett samboskap inte upphör att gälla bara för att "de inte är ihop längre". För att ett samboförhållande ska upphävas krävs av att någon gifter sig, att den ene dör eller att de flyttar isär - 2 § sambolagen. En ansökan om bodelning skulle dock kunna vara ett sätt att manifestera att samboskapet har upphört. Om en av samborna vägrar att medverka till en bodelning kan man hos tingsrätten ansöka om en bodelningsförrättare som sköter bodelningen och upprättar en bouppteckning.

Det finns dock ingenting i din fråga som tyder på att det råder några tveksamheter om äganderätten gällande huset. Fortsättningsvis utgår jag därför från att det står klart att din kamrat äger huset på egen hand.

Av 4 kap 6 § brottsbalken framgår att den som olovligen intränger eller kvarstansar i annans bostad ska dömas för hemfridsbrott till böter. Om brottet är grovt kan det dessutom bli fråga om fängelse i högst två år. Om hans (före detta) sambo inte vill flytta vore det därför lämpligt att upplysa henne om att agerandet utgör ett brott. Om hon ändå vägrar att flytta kan en åklagare i enlighet med 4 kap 11 § brottsbalken åtala sambon för hemfridsbrott, förutsatt att din kamrat anger brottet till åtal.

Ett annat alternativ är att din kamrat (i enlighet med 3 § lag om betalningsföreläggande och handräckning) ansöker om en vanlig handräckning. En sådan ansökan kan göras via Kronofogdens hemsida och Kronofogdemyndigheten kan då hjälpa till med eventuell avhysning.

Om problemen kvarstår och ni behöver mer hjälp kan det vara en god ide att ta juridisk hjälp. Tid för rådgivning kan bokas hos Familjens Jurist genom att klicka här.

Hoppas att svaret varit till din hjälp!
Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95760)