FrågaFAMILJERÄTTSambo och samboavtal16/07/2016

Sambo: vad ingår i bohaget?

Hej! Min far har varit sambo i många år och förra hösten gick hon bort efter en kort tids sjukdom. Mycket var skrivet hur allt skulle fördelas som tur var. Det som uppkommit under tiden som jag bara undrar över när man läser alla svar som ni skrivit är ju att bohaget skall delas ja så som bestick tallrikar mm som finns inne i bostaden. Min fråga är då att: Om min far köpt en gräsklippare, kant trimmer för sina pengar som står i ett skjul på gården och används vid behov är det då hans? Eller delas det lika? Med vänlig hälsning Johan

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Du har helt rätt i att tallrikar och dylikt räknas som bohag och därför som en del av samboegendomen. Det som oftast avgör om bohaget ska räknas som samboegendom är om det förvärvats för gemensamt bruk, https://lagen.nu/2003:376#P3S1 . Bostad och bohag som har förvärvats efter sammanlevnadens inledande blir normalt att betrakta som förvärvade för gemensam användning. Undantaget från detta är om egendomen uteslutande används för den ena partens bruk, https://lagen.nu/2003:376#P6S1 . Detta ska vara något speciellt avsett för ena sambons användning, t.ex. ett gevär när bara den ena har vapenlicens eller liknande. En gräsklippare är något som båda skulle kunna använda och som båda förmodligen har haft nytta av då din far använt den för att hålla fint i deras trädgård. Trots att gräsklipparen inte är förvarad inomhus måste det nog anses som att den hör till det gemensamma hemmet tillsammans med resten av innehållet i förrådet.

Svaret på din fråga är alltså att gräsklipparen räknas som bohag och ska räknas in i samboegendomen om inte din far på nått sätt kan visa att den använts uteslutande för hans bruk.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Sara ElleforsRådgivare