Sambo uppsägningstid

FRÅGA
Jag vill separera från min sambo, som flyttade in i min bostadsrätt som jag äger sedan 1994, han flyttade in 2003. Jag har 2003 haft en juridisk kontakt, där reglerna om bodelning i sambolagen inte skall vara tillämpliga på vårt samboförhållande. Han kräver nu att han har rätt att bo kvar hos mig i 3 mån, då han påstår att han har rätt till uppsägning av hyresavtal. Jag har aldrig skrivit något hyresavtal med honom, han är visserligen folkbokförd på min adress,Vad är det som gäller?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Eftersom du dels ägde lägenheten redan innan ni inledde ert förhållande och dels har av vad det verkar på din fråga ett giltigt samboavtal så är inte bostadsrätten samboegendom. Detta innebär att han inte har någon rätt att utan din vilja bo kvar i din bostad.

Även fast ni inte har något hyresavtal är han att anse som en hyresgäst i andra hand och du är hans hyresvärd. Din sambo skyddas således av en uppsägningstid om 3 månader enligt jordabalkens 12 kap 4 § 1 st 1 p. Eftersom han har bott där med dig i mer än 3 månader (sedan 2003) så ska uppsägningen du meddelar honom vara skriftlig enligt jordabalkens 12 kap 8 § 1 st. Vägrar han att flytta även efter dessa tre månader så kan du ansöka om avhysning hos kronofogden.

Jag hoppas att jag klargjort rättsläget för dig och har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se eller boka tid med någon av våra duktiga jurister.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3040)
2021-11-29 Vad blir konsekvenserna av att min kille folkbokför sig hos mig?
2021-11-29 Har min sambo rätt till bostaden även fast jag har betalat för den?
2021-11-25 Vad händer med sambos egendom om hen avlider?
2021-11-24 Formkraven för upprättandet av ett samboavtal

Alla besvarade frågor (97404)