Samarbetssvårigheter vid gemensam vårdnad

2017-08-29 i Barnrätt
FRÅGA
Har delad vårdnad med mitt ex Saken är den att pappan till våra gemensamma barn åker på mc semester utan att berätta nått för mej.kan komma ett mess kvällen innan el när han redan åkt iväg.Han har adressen på ena flickan kvar hos sej såå han har lovat skjutsa henne till skola även på mina veckor 7km från mej ligger skolanDen andra flickan går i skola nära mej..hon har adressen hos mej.Fråga.När pappan drar iväg blir de barnen som råkar illa utav de. Han tar av mej mina lediga dagar etc. vad har jag för rättigheter i de här?? Vad gör man?? Svarar inte på frågor som berör hans högtflygande planer.. samtal fungerar inte. Vart i tinget några ggr Ang detta. Vad kan jag göra??.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Vid gemensam vårdnad ska alla beslut om barnens angelägenheter tas av föräldrarna gemensamt,6 kap. 13 § Föräldrabalken. Ni bör därför försöka komma överens och samarbeta för att få det att fungera praktiskt. Ni kan vända er till Familjerätten som erbjuder samarbetssamtal och hjälp för att föräldrar ska komma överens. Jag förstår det som att ni redan varit hos tingsrätten och att det därför kan finnas ett avtal eller en dom gällande barnens boende m.m. Det är viktigt att båda parter följer det som är bestämt, om ni inte sinsemellan kommit överens om något annat.

Om ni inte kan komma överens får du vända dig till tingsrätten. Utgångspunkten i rättens bedömningen är vad som är bäst för barnen och, beroende på deras ålder, vad barnen själva önskar. I det fall samarbetssvårigheterna är för allvarliga för att gemensam vårdnad ska fungera, kan tingsrätten förordna att en av er ska ha ensam vårdnad om barnen,6 kap. 5 § 2 st. Föräldrabalken.

Mitt råd är sammanfattningsvis att ni försöker komma överens på egen hand eller hos Familjerätten och att du i sista hand vänder dig till tingsrätten.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Hanna Lindsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?