Samäganderätt till hund

2018-10-27 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej! Jag och mitt ex köpte en hund tillsammans. Vi delade på kostnaden. Vid köpesläget så tyckte vi att det inte spelade någon roll vem som stod som ägare och det har jag läst mig till att det inte ska spela någon roll så länge man betalar båda två. För tre år sedan separerade vi, hon jobbar dagtid och jag jobbar 5 skift vilket har gjort att jag haft hunden i den mån jag kunnat. Nu har vi kommit till en punkt där hon inte vill jag sa ha hunden alls. Hon anser det är hennes hund och vill köpa ut mig, hon hotar till och med att gå vidare till rätten. Jag är helt förstörd och vill verkligen inte mista hunden. Vad ska jag ta mig till härifrån? Vore tacksam för något råd eller vart jag kan vända mig.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar kommer jag först att redogöra för om samäganderätt föreligger i er situation och avslutningsvis kommer jag att ge lite råd om ni väljer att vända er till domstol.

Föreligger samäganderätt?

Om båda två betalat hunden och syftet var att denne skulle ägas av er tillsammans uppkommer automatiskt samäganderätt enligt Lag (1904:48 s.1) om samäganderätt. Ni har båda lika stor rätt till hunden enligt denna lag. Svårigheten blir att bevisa samäganderätt om endast ett namn står på köpekontraktet, dvs. om din före detta partner står som ägare för hunden, eftersom huvudregeln är att den som står på kontraktet äger hunden.

Vad händer om ni inte kan komma överens?

Vid alla åtgärder och frågor som rör hunden krävs bådas samtycke, 2 § samäganderättslagen. Därför bör ni komma överens om hur ni ska dela på hunden, dvs. hur mycket du ska få träffa den. Om ni inte kan dela på tiden med hunden kan ni komma överens om att den ene köper ut den andre och därmed blir ensam ägare. Om ni inte kan nå en överenskommelse kan ni vända er till tingsrätten som då kan pröva äganderättsfrågan.

Vad kan vara bra att tänka på om ni tar detta till domstol?

Om ni vill ta detta till domstol så kommer du behöva bevisning på att du bidragit med tid och pengar (bankbetalningar, kvitton, osv) för att ta hand om hunden. Det är även viktigt att du kan bevisa att ni hade hand om hunden ungefär lika mycket efter separationen. Om domstolen håller med dig kommer ni äga hunden med samäganderätt och måste fortsättningsvis komma överens om hur ni ska dela tiden med hunden, eller om någon av er ska köpas ut.

Jag hoppas verkligen att det löser sig och att ni kan komma överens. Om du vill ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist.

- Boka tid med en jurist för 1699 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Vänligen,

Emma Rönnqvist
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (442)
2019-04-12 Får jag sälja min del av samägd tomt?
2019-04-05 Vad gör vi åt att delägare skänkt bort egendom utan samtycke?
2019-03-31 Köpa upp genom att tvinga fram försäljning?
2019-03-25 Hur gör man när bara en sakägare vill sälja?

Alla besvarade frågor (67936)