Samäganderätt

Hej

Vi äger ett fritidshus tillsammans med en annan familj. Vi vill ur samägandet, men vill/kan tänka oss att köpa ut dem. Kommer vi överens är det ju inget problem, men gör vi inte det och den går till öppen försäljning - kan den andra parten då vägra att sälja till oss (förutsatt att vårt bud vinner försäljningen)?

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I lagen om samäganderätt återfinns bestämmelser kring just samäganderätt.

Huvudregeln när det kommer till samäganderätt är att varje delägare har bestämmanderätt för sin andel av fastigheten. Innebörden av detta är att om ni exempelvis vill sälja er del så är alternativen för de andra samägande att köpa ut eller att andelen säljs till någon annan, ni har alltså rätt att sälja.

I ert fall ser det lite annorlunda ut. Som jag förstått det vill ni gärna äga fastigheten själva. Rätten att vilja behålla sin del är lika stark som att rätten att vilja sälja, ni kan därför inte tvinga dem att sälja sin andel till er.

Kan ni inte komma överens?

Om man vid ett fall av samäganderätt inte kan komma överens kvarstår att ansöka till tingsrätten om försäljning på offentlig auktion (6 § Lag om samäganderätt). Det räcker med att en av delägarna skickar in en sådan ansökan. Ni har då lika stor rätt att lägga bud på och köpa huset som alla andra, det högsta budet vinner om ni inte är ense om köpare (12 § 2 stycket Lag om samäganderätt). Ni delar då på kostnader för försäljningen utefter storleken på er andel i fastigheten (15 § Lag om samäganderätt).

Jag råder er att försöka hitta en lösning som passar båda familjer, både ur en ekonomisk synpunkt och för att bevara freden er emellan.

Hoppas att ni fått svar på er fråga.

Hälsningar,

My ÖhmanRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Samägandeavtal? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000