Samäganderätt

2019-08-30 i Samägandeavtal
FRÅGA
HejVi äger ett fritidshus tillsammans med en annan familj. Vi vill ur samägandet, men vill/kan tänka oss att köpa ut dem. Kommer vi överens är det ju inget problem, men gör vi inte det och den går till öppen försäljning - kan den andra parten då vägra att sälja till oss (förutsatt att vårt bud vinner försäljningen)?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I lagen om samäganderätt återfinns bestämmelser kring just samäganderätt.

Huvudregeln när det kommer till samäganderätt är att varje delägare har bestämmanderätt för sin andel av fastigheten. Innebörden av detta är att om ni exempelvis vill sälja er del så är alternativen för de andra samägande att köpa ut eller att andelen säljs till någon annan, ni har alltså rätt att sälja.

I ert fall ser det lite annorlunda ut. Som jag förstått det vill ni gärna äga fastigheten själva. Rätten att vilja behålla sin del är lika stark som att rätten att vilja sälja, ni kan därför inte tvinga dem att sälja sin andel till er.

Kan ni inte komma överens?

Om man vid ett fall av samäganderätt inte kan komma överens kvarstår att ansöka till tingsrätten om försäljning på offentlig auktion (6 § Lag om samäganderätt). Det räcker med att en av delägarna skickar in en sådan ansökan. Ni har då lika stor rätt att lägga bud på och köpa huset som alla andra, det högsta budet vinner om ni inte är ense om köpare (12 § 2 stycket Lag om samäganderätt). Ni delar då på kostnader för försäljningen utefter storleken på er andel i fastigheten (15 § Lag om samäganderätt).

Jag råder er att försöka hitta en lösning som passar båda familjer, både ur en ekonomisk synpunkt och för att bevara freden er emellan.

Hoppas att ni fått svar på er fråga.

Hälsningar,

My Öhman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A58Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-30 19:25
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (478)
2019-09-14 Ansvar för kostnader vid samäganderätt i fastighet
2019-09-14 Dold samäganderätt till ett fordon mellan exsambor
2019-09-07 Krävs delägares samtycke vid försäljning/byte?
2019-09-01 Om man tidigare refererat till ett samägandeavtal som sedan inte kan hittas, vad gäller?

Alla besvarade frågor (72850)