Säkerställande av testamenterad vilja

I ett testamente står att barnbarn ska ärva "Ettvar av dessa barnbarn skall äga rätt att lyfta sin testamentslott efter mig från den dag de fyller 23 år. Fram till denna dag skall vars och ens lott insättas på bankkonto med bästa möjliga ränta." Ett utav barnbarnen är under 23 år men myndig. Det finns ingen person nämnd som ska sköta om detta och ingen kan/vill ta på sig det. Ej heller överförmyndaren. Hur kan man då säkerställa den avlidnes vilja?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag kommer att använda mig av Ärvdabalken (ÄB) för att besvara din fråga.


Testamentesexekutor

Vid mer komplexa testament är det vanligt att testatorn utser en testamentesexekutor som ser till att viljan i testamentet utförs, dvs förvalta dödsboet (19 kap. 1 § ÄB). En testator behöver inte utse en testamentesexekutor men fördelen är att den ser till att arvingar och testamentstagare följer testamentet vid arvsskiftet. Om det inte finns en exekutor utsedd så faller dessa uppgifter på dödsboet.


Dödsboet

Efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare är dödsbodelägare och förvaltar gemensamt den dödes egendom under boets utredning (18 kap. 1 § ÄB), om det inte finns boutredningsman eller testamentesexekutor. Ni kan sinsimellan skriva ut en fullmakt åt någon av dödsbodelägarna som då får makt att ensamt sköta förvaltningen. Dödsbodelägarna kan däremot välja att istället skaffa en boutredningsman om ingen av dödsbodelägarna faktiskt förvaltar egendomen.


Boutredningsman

Dödsbodelägarna kan begära av domstolen att en boutredningsman ska utses som ska förvalta egendomen enligt testamentets vilja (19 kap. 1 § ÄB). En dödsbodelägare kan utses till boutredningsman (19 kap. 3 § ÄB) men det är inte ett måste. Domstolen kan även utse en opartisk tredje man, exempelvis en advokat, som agerar boutredningsman.


Boutredningsmannen ska vidta alla åtgärder som är nödvändiga för boets utredning och företräder dödsboet gentemot tredje man. Den första uppgiften för en boutredningsman är att förbereda boet för skifte. Om dödsbodelägarna vill kan boutredningsmannen också skifta (fördela) arvet.


Överförmyndare
Överförmyndaren är den som utövar tillsyn över gode män och förvaltare (12 kap. 9 § FB och 16 kap. 1 § FB). Det innebär att ibland måste gode män och förvaltare inhämta samtycke från överförmyndare innan de vidtar en åtgärd samt att överförmyndare ansvarar för all dokumentation vad gäller uppdraget som gode män och förvaltare har (12 kap. 9 § andra stycket FB). Dessutom ska överförmyndaren se till att den enskildes tillgångar används och förvaltas på ett betryggande sätt (16 kap. 1 § andras stycket FB).


God man

En god man är en person som blir anförtrodd viss egendom och förvaltning för huvudmannens räkning (11 kap. 4 § FB). Deras uppdrag är mindre ingripande än en förvaltares och huvudregel är att en god man enbart får agera inom "daglig förvaltning" för huvudmannens räkning (jfr 11 kap. 5 § andra stycket FB). Det kan röra sig om inköp av mat, mobilabonnemang eller andra vardagliga transaktioner som rör mindre belopp. Ofta är god man uppdraget väl avgränsat genom avtal och den gode mannen får enbart agera inom ramen för de instruktioner som framgår där. Att vara ställd under godmanskap innebär inte att man som huvudman förlorar rådighet över sin egendom (jfr 11 kap. 4 § FB)


Förvaltare
En förvaltare är en person som kan få i uppdrag att i princip förvalta all egendom och förmögenhet till huvudmannen. Förvaltarens uppdrag ska definieras utifrån huvudmannens behov och får inte omfatta mer egendom än vad som anses rimligt (11 kap. 7 § FB). Att vara ställd under förvaltare innebär att man kan förlora rådighet över den egendom som förvaltaren tar hand om alternativt all sin egendom (11 kap. 8 § FB och jfr 11 kap. 9 § FB). Om man som huvudman har flera olika förvaltare och gode män kan uppdraget fördelas mellan dem i enlighet med överförmyndarens anvisningar (12 kap. 12 § första stycket FB).


Sammanfattning
Hur kan den avlidnes testamenterade vilja säkerställas?

  1. Kontrollera om en testamentesexekutor är utsedd – denne har primärt ansvar om sådan finns.
  2. Om ingen exekutor finns, ansvarar dödsboet för att följa testamentet.
  3. Dödsbodelägarna kan begära att tingsrätten utser en boutredningsman för att förvalta egendomen enligt testamentet.
  4. Vid behov kan en god man eller förvaltare utses för att hjälpa en individ med dess förvaltning.
  5. Överförmyndaren kan säkerställa att rätt person eller institution övervakar och förvaltar tillgångarna fram till att arvtagaren uppfyller de villkor som anges i testamentet.

Mitt råd är att främst undersöka om det finns en testamentesexekutor inskriven i testamentet. Om inte, så är troligtvis den bästa och effektivaste lösningen att begära en boutredningsman. God man eller förvaltare är mer avsedda för de som är oförmögna (på grund av fysiska eller psykiska tillstånd) att ta hand om sig själva.


Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning