Resa med barn vid gemensam vårdnad

2017-07-06 i Barnrätt
FRÅGA
Hej! Vi är sambos och har gemensam vårdnad över våra två barn 1 och 3 år. Kan mamman neka jag (pappan) från att resa 20 mil till mina föräldrar alltså barnens farmor och farfar för övernattning 1 till max 2 nätter?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När föräldrar har gemensam vårdnad är huvudregeln att de ska fatta beslut rörande barnen gemensamt, se 6 kap. 13 § Föräldrabalken. Boendeföräldern (den som barnet bor mest med) har dock rätt att ensam fatta vissa beslut som rör den dagliga omsorgen. En kortare resa räknas som ett sådant beslut som kan fattas av boendeförälder ensam utan den andres samtycke. När det gäller en så kort resa som du beskriver, borde detta även gälla för den förälder som inte är boendeförälder. Du behöver alltså inte mammans samtycke för att resa med barnen, oavsett om ni bor tillsammans eller om du är boende- eller umgängesförälder, förutsatt att resan inte är oförenlig med barnens bästa.

Med vänliga hälsningar

Hanna Lindsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1749)
2021-07-31 Förälder som motsätter sig utökat umgänge eller växelvist boende
2021-07-31 Nekat umgänge på grund av befarat missbruk
2021-07-31 Har man en skyldighet att tvinga barnet och träffa umgängesföräldern?
2021-07-31 Undanhålla barnets pass vid gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (94564)