Reglerat umgänge med förälder

2017-04-25 i Barnrätt
FRÅGA
Hej Om en förälder gick med på en sol placering hos farmor och därefter blivit av med vårdnaden, vad har den för rättigheter då? Det är tidigare bestämt att umgänget ska vara övervakat och up ska lämnas. Har förälder rätt till umgänge utan att dessa krav uppfyllts? Så tacksam för svar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När det gäller omhändertaganden enligt SOL så är huvudregeln alltid att barnets bästa ska vara avgörande i alla beslut, se 1:2, 5:1 SoL. Normalt sett anses det ligga i barnets intresse att behålla kontakten med anhöriga (särskilt föräldrar), men det kan även finnas omständigheter som talar emot en sådan kontakt, exempelvis för det fall barnets behov inte har blivit tillgodosedda hemma. Vid placering utanför hemmet brukar man eftersträva att följa en rad olika principer, däribland anhörigprincipen och närhetsprincipen, se 6:5 SoL.

Socialnämnden får dock bestämma hur umgänget ska vara reglerat, och i förevarande situation är det bl.a övervakat. Umgänget är alltså reglerat och detta ska därmed hållas då Socialnämnden finner att det är vad som är bäst för barnet just nu.

Dock kan det med tiden uppkomma nya omständigheter som föranleder en omprövning och umgänget kan absolut ändras så att det inte är övervakat, exempelvis för det fall föräldrarna verkligen vill bättra sig och ta hand om barnet. Nu vet jag inte alla omständigheter varför det är svårt att dra någon närmre slutsats än så.

Hoppas det var svar på din fråga, hälsningar

Johanna Barfoed
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94270)