Rättsliga aspekter kring undertecknande av ordningsregler och ansvar för studiematerial i grundskolan
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline! Eftersom du frågar om brott mot ordningsregler i skolan kommer vi främst att titta på skollagen (2010:800). Vi kommer även att beröra skadeståndslagen (1972:207).
Rätt att kräva undertecknade av ordningsregler och samarbetsavtal
Enligt 5 kap. 5 § skollagen ska det finnas ordningsregler för varje skolenhet. Syftet med ordningsreglerna är att skapa arbetsro och trivsel i skolan. Det är rektorns ansvar att se till att det finns ordningsregler på skolan och dessa ska vara anpassade efter varje skolas unika behov.
Reglerna ska tas fram tillsammans med lärare, övrig personal, företrädare för eleverna och (i grundskolan) även deras vårdnadshavare. Ordningsreglerna ska således utarbetas under medverkan av eleverna. Det är därför naturligt att ordningsreglerna diskuteras regelbundet för att försäkra att eleverna får vara med och formulera vad som ska gälla. Det är dessutom viktigt att vårdnadshavarna deltar då det underlättar diskussioner som kan uppkomma om en elev inte skulle följa reglerna.
Varken eleven eller föräldrarna kan dock tvingas skriva under ordningsreglerna. Det är helt upp till er om ni vill göra det eller inte. Skulle ni dock vägra skriva under ordningsreglerna kan detta få konsekvenser såsom att du nekas plats på skolan. Jag skulle därför rekommendera er att försöka prata med rektorn för att övertyga denne om varför ni anser att vissa punkter bland reglerna är dåliga. Skulle ni inte komma överens och du känner att du inte kan gå med på ordningsreglerna rekommenderar jag dig i sådana fall att byta till en annan skola som har andra ordningsregler.
Avtal om ansvar för studiematerial och elektroniska enheter?
Huvudregeln är att utbildningen i grundskolan ska vara avgiftsfri. Det innebär bland annat att eleverna utan kostnad ska ha tillgång till de lärverktyg som behövs för utbildningen (10 kap. 10 § skollagen). Det får dock förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna (10 kap. 11 § skollagen). Att behöva köpa en dator är däremot inte en obetydlig kostnad. Dessutom ska alla ha lika tillgång till utbildning i skolväsendet, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden (1 kap. 8 § skollagen). Skolan kan därmed inte kräva att en elev ska behöva köpa eller ta med en egen dator till skolan. Det innebär också att om en dator är ett måste för att kunna delta i undervisningen så måste skolan förse eleven med en dator.
Värt att tillägga är att bara för att skolan ska vara avgiftsfri innebär det inte att en elev kan vara vårdslös med skolans datorer. Har en elev varit vårdslös och haft sönder en dator kan eleven och vårdnadshavarna bli ersättningsskyldiga i enlighet med 2 kap. 1 § skadeståndslagen.
För att det ska vara fråga om vårdslöshet måste man ställa sig fyra delfrågor. Hur stor var risken att föremålet skulle ta skada? Hur sannolikt var det att föremålet skulle gå sönder helt? Fanns det något sätt du kunde förekomma skadan? Insåg du risken i ditt agerande?
Om det efter att du svarat på dessa frågor framstår som att du varit vårdslös i ditt agerande kan skolan begära att du ersätter skadan. Det är dock viktigt att komma ihåg att skolan har bevisbördan här och måste kunna styrka att du var vårdslös och att det var denna vårdslöshet som orsakade skadan.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga! Om inte är du välkommen att höra av dig till mig på sara.djogic@lawline.se.