Rättigheter vid stulet busskort?

2017-11-10 i Avtal
FRÅGA
Min Sambo har fått sitt busskort stulet. Kundtjänsten för Västmanlands lokaltrafik hävdar att hon då inte har rätt att åka buss med dom längre utan måste köpa ett nytt busskort, eftersom hon inte har registrerat busskortet på mina sidor. Hon har kvittot kvar med kortnummer och allt.Jag anser att hon har rätt att åka buss för den tid hon har betalt för, vad anser ni?Mvh
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag vill börja med att säga att det inte finns någon principiell rätt i lagen för din sambo att nyttja lokaltrafiken utan kortet, trots att hon betalt för ett sådant.

Det borde inte vara något problem för er om ni har uppgifterna som behövs för att registrera kortet nu i efterhand för att sedan spärra det. Sådana uppgifter brukar dock inte finnas med på ett köpekvitto utan står oftast på själva kortet.

Om ni inte har de uppgifter som krävs är det besvärligt. Varken lagen eller VL:s köpevillkor (såvitt jag kan utläsa) ger er i sådana här situationer någon garanti vid förlust av kortet. Kortet utgör den handling som krävs för att få åka med kollektivtrafiken. Endast ett kvitto räcker generellt tyvärr inte.

Jag hoppas att det här svaret är till någon hjälp. Tveka inte att fråga igen eller kommentera nedan om du har fler funderingar.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1533)
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?
2021-09-05 Konsument som vill utnyttja sin ångerrätt eller häva ett köp

Alla besvarade frågor (95697)