Rätten att införskaffa ett husdjur i andrahandsboende

2017-09-26 i Hyresrätt
FRÅGA
Jag hyr i andrahand i en bostadsrätt och undrar hur det funkar med husdjur? I kontraktet står det inget om förbud mot husdjur och det är inget som vi pratat om.Vad gäller i detta läge? Kan jag skaffa ett husdjur utan att fråga eller hur ska man bära sig åt?Tack!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som utgångspunkt kan en hyresvärd inte förbjuda innehav av husdjur så som katt, hund, fågel eller liknande. Ett sådant förbud är enbart giltigt om hyresvärden kan ställa upp sakliga skäl för detta, t.ex. att huset är anpassat för allergiker (12 kap. 42 § 8 p. jordabalken).

Däremot har man som hyresgäst ansvar för att det inte uppstår olägenheter, t.ex. att djuret förorenar, orsakar dålig lukt eller stör grannar genom oljud (12 kap. 25 § jordabalken). Skulle hyresgästen bryta mot detta, kan hyresförhållandet upphöra genom förverkande eller underlåten förlängning (12 kap. 42 § 6 p. jordabalken).

Som du beskriver i din fråga har hyresvärden inte lämnat någon information om t.ex. allergiboende som skulle kunna vara ett sakligt skäl för husdjursförbud. Sammanfattningsvis har du alltså rätt till att införskaffa ett husdjur och har ingen skyldighet enligt lag att meddela hyresvärden om detta.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Melina Trydegård
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95740)