Rätt till prisavdrag på grund av fuktskador i bostadsrätt?

Hej

Ca 1.5 månad efter att jag flyttat in i min första nyinköpta lägenhet så tog jag in en besiktningsman för att jag känt en konstig lukt från badrummet sen 1 vecka efter inflytt. Han konstaterade då att de va fuktenskada och att allt måste rivas ut så fort som möjligt.

Föreningen står efter mycket om och men för utrivning av plastmatta på golv och väggar, och torkning av fläkt. Och just nu pratar jag med säljare och försöker hitta en lösning som funkar för alla och det är här jag behöver lite rådgivning. Mäklaren har jag ingen alls kontakt med då hon bara skickar mig till föreningen, men föreningen har inte min rygg alls då dom är otrevliga elaka och lägger på i örat när vi pratar i telefon. Dom har även som ett löst hot sagt att dehär inte är en bra start för mig i föreningen. Försäkringsbolaget hjälper inte till då badrummet är byggt på 80-talet och jag gjorde min besiktning för sent. Hur ska jag gå tillväga med allt? Går de att lösa på annat sätt än att jag måste betala allting förutom utrivning? Utgivningen började för en vecka sen men då tog dom bara golvet, idag var dom här och rev väggar men han som skulle sätta in fläkten konstaterade att betonggolvet under plastmattan måste slipas ner också då fukthalten är så hög. Så fläkten kommer inte kunna ställas in på ytligare några dagar framåt vilket resulterar att vi kommer ha stått utan badrum i 2 veckor innan avfuktningen ens dragit igång. Med vänliga hälsningar

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som jag tolkar din fråga så förstår jag det som att du undrar om det finns någon möjlighet för dig att få någon ytterligare person att bekosta reparationen av fuktskadan.

Köp av bostadsrättslägenhet regleras i köplagen (KöpL).

Fel i varan och undersökningsplikten

Det första att reda ut är om lägenheten har haft ett fel vid köpet. Eftersom symptom av fukt märktes redan en vecka efter köpet så bör felet ha funnits där när köpet gjordes och felet beror inte på dig. Utifrån dessa omständigheter anser jag att det är att betrakta som ett fel på bostadsrätten i köplagens mening. (30§ KöpL). När man talar om ansvar för fel så är det en fråga mellan säljaren och köparen.

Vid köpet så har du som köpare en undersökningsplikt. Det innebär att du efter bästa förmåga behöver undersöka lägenheten efter fel (31§ KöpL). Du kan nämligen inte få kompensation för fel som du borde ha upptäckt vid en undersökning. Även om undersökningsplikten inte är riktigt lika omfattande på bostadsrättslägenheter som på till exempel villor, så är det viktigt att du gör din undersökning så noggrant du kan. Jag förstår att det inte är så lätt att hålla koll på den här typen av regler när man ska köpa en lägenhet för första gången, och jag beklagar verkligen din situation. Fuktskador är i allmänhet svåra för lekmän att upptäcka. Det i sig kan tala till din fördel, det vill säga att du uppfyllt din undersökningsplikt. Men om det var så att lukten kändes till exempel i samband med visningen av lägenheten, så borde du ha meddelat säljaren detta redan då för att ha uppfyllt din undersökningsplikt. Jag behöver mer information om omständigheterna innan köpet slutfördes för att säkert kunna uttala mig om du har uppfyllt undersökningsplikten eller inte.

Mina råd till dig

Om du har uppfyllt din undersökningsplikt kan du enligt köplagen hävda din rätt gentemot säljaren. Det som ligger närmast till hands är att åberopa prisavdrag (37§ KöpL), det vill säga att säljaren återbetalar en del av köpeskillingen till dig som du kan använda till att betala för reparationen av badrummet. Det är viktigt att du reklamerar felet snarast möjligt, om du inte redan har gjort det. (32 § KöpL). Reklamationen ska göras inom skälig tid, dock senast 2 år efter köpet. I detta fall skulle jag bedöma det som att du redan har reklamerat eftersom du pratat med säljaren om situationen. Vanligtvis ska reklamationen helst vara skriftlig så att den är dokumenterad.

Om du tror att du inte har uppfyllt din undersökningsplikt så riskerar du att få betala reparationen själv. Det finns dock en möjlighet ytterligare. Kontrollera ditt köpekontrakt efter någon form av löfte eller garanti för badrummets skick, som med hänsyn till fuktskadan inte stämmer. (17§ tredje stycket KöpL). Den typen av utfästelser minskar kraven på din undersökningsplikt och kan ge dig rätt till prisavdrag.

Du kan naturligtvis fortsätta att kolla med andra parter om möjligheten att hjälpa dig med kostnaderna, men det är säljaren som är ytterst ansvarig gentemot dig. Därför rekommenderar jag att du i första hand letar efter möjlighet till ersättning där.

Hoppas att du fick svar på din fråga, och lycka till!

Ytterligare frågor?

Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga. Skulle du vilja ha hjälp att driva frågan mot säljaren så kan du vända dig till mina kollegor här på Lawline via telefon.

Med vänlig hälsning

Christoffer ThorellRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000