Rätt till helgdagsersättning

Hej min dotter har ett intermittent anställningsavtal sedan 2017-06-01 hon har jobbat full tid varje vecka 40tim det visar sig att hon inte får ut någon helgdags ersättning nu undrar vi om detta är rätt ?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om din dotters arbetsgivare är bunden till ett kollektivavtal så regleras vad som gäller om helgdagsersättning där. Skulle däremot arbetsgivaren inte vara det är det enda sättet som din dotter skulle ha rätt till helgdagsersättning om arbetsgivaren och hon kommit överens om detta i anställningsavtalet. Ett alternativ kan också vara om arbetsgivaren tidigare betalat ut helgdagsersättning så att den har blivit en del av anställningsavtalet.

En rekommendation till din dotter är att vända sig till facket om hon är medlem där, de kan eventuellt hjälpa er med vad som gäller i just din dotters situation.

Är din dotters arbetsgivare bunden till ett kollektivavtal och det står i detta att hon är berättigad helgdagsersättning ska arbetsgivaren ersätta henne den skada som uppkommit genom att denne inte följt kollektivavtalet. Det framgår av 54§ Medbestämmandelagen.

Med vänliga hälsningar,

Nelly CornetegRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och OB-ersättning och övertid ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo