Arbetsgivarens inflytande över arbetstagarens fritid – vad säger lagen?
Lawline svarar
Hej Anna, och tack för att du vänder dig till Lawine!
Som huvudregel kan en arbetsgivare inte bestämma vad en arbetstagare gör på sin fritid. Du har rätt i att lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) inte innehåller något stöd för att arbetsgivaren skulle kunna kräva att du har en annan sysselsättning på fritiden. Däremot har en arbetstagare genom själva anställningsavtalet en viss lojalitetsplikt mot arbetsgivaren. Den innebär att arbetstagaren inte får vidta åtgärder som är ägnade att skada arbetsgivaren eller på annat sätt försvåra arbetsgivarens verksamhet. Denna lojalitetsplikt finns inte bara under arbetstid utan även på fritiden. När det gäller arbetstagares agerande på fritiden är dock utgångspunkten att arbetstagaren är fri i sin livsföring (se exempelvis AD 2012 nr 25).
Om en arbetsgivare exempelvis kräver att du ska på någon utbildning så är det förutsatt att den genomförs på ordinarie arbetstid, se 12 § arbetstidslag (1982:673). Det finns några särskilda fall där arbetsgivaren kan ha befogade synpunkter på verksamhet utanför arbetet, till exempel om det rör sig om en konkurrerande bisyssla eller om det strider mot särskilda regler för offentlig anställning (se 7 § lagen (1994:260) om offentlig anställning).
Sammanfattningsvis får en arbetsgivare inte bestämma vad en arbetstagare ska göra på dennes fritid. All tid som inte är schemalagd jobbtid räknas som fritid. Att lojalitetsplikten sträcker sig ut utanför arbetstid ändrar heller inte detta synsätt.
Vi hoppas att du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss här på Lawline.
Vänliga hälsningar,