Rätt till egendom efter bodelning genomförts

2017-01-25 i Bodelning
FRÅGA
Hej Min fru och jag skildes 2005. Hennes föräldrar gick bort när vi var gifta. Till saken hör att föräldrarna hade ett fritidshus som gick i arv till deras barn. Det fanns inget skrivit att bara barnen ärvde. Så min fråga är, om jag även har en del i fritidshuset eftersom vi var gifta då.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Efter att ett äktenskap upplöses med anledning av äktenskapsskillnad ska en bodelning ske. Det framkommer av äktenskapsbalken (ÄktB) 9:1 (här). Jag utgår därmed från att en bodelning genomfördes då du och din fru skilde er 2005. I en bodelning ingår makarnas giftorättsgods, d.v.s. all egendom som inte är enskild. Det framkommer av ÄktB 10:1 (här) samt 7:1 (här). Fritidsfastigheten utgjorde enskild egendom om det särskilt föreskrevs i testamentet, vilket framkommer av ÄktB 7:2 st 2 (här).

Min bedömning är därmed att du endast har rätt att göra anspråk på andelen av fastigheten om den ingick i bodelningen som genomfördes efter skilsmässan 2005.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Anser du att situationen fortfarande är oklar är du välkommen att återkomma i kommentarsfältet.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2828)
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning
2021-07-14 Hur beräknar man vad man ska köpa ut sin ex-partner för?

Alla besvarade frågor (94172)