Rätt till betald lunch

2016-03-29 i Rast
FRÅGA
Hej, jag arbetar i hemtjänsten på 40 timmar i veckan (tillsvidare anställning ),har jag rätt till betald lunch?
SVAR

Hej,

Tack för Din fråga!

Reglerna om rast regleras i arbetstidslagen (1982:673). Enligt 15 § arbetstidsslagen har arbetstagare rätt till avbrott under arbetsdagen. Under rasterna får arbetstagaren lämna arbetsplatsen. Det framgår inte av lagen hur lång rasten ska vara, men arbetstagaren ska inte arbeta mer än fem timmar i sträck. Generellt brukar rasterna ligga på minst 30 minuter. Rasten ingår inte i arbetstiden.

Arbetstagaren har även rätt till kortare pauser från arbetet utöver rasterna enligt 17 § arbetstidslagen. Pauserna ingår i arbetstiden och arbetstagaren ska befinna sig på arbetsplatsen. Det framgår inte av lagen hur långa dessa pauser ska vara.

Eftersom rasterna inte ingår i arbetstiden får arbetstagaren vanligtvis inte ersättning för rasten, om inte annat har avtalats. Annat kan gälla enligt kollektivavtalet, varför jag rekommenderar Dig att vända dig till Ditt fackförbund (om Du är medlem) eller ta en titt på kollektivavtalet (om det finns). Pauser i arbetet ska man däremot få betalt för eftersom det ingår i arbetstiden.

Se arbetstidslagen, här.

Hoppas jag gav svar på Din fråga!

Med vänlig hälsning,

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Rast (73)
2020-06-30 Rätten till rast enligt arbetstidslagen
2020-06-28 Vad gäller angående rast om man jobbar på restaurang?
2020-06-06 Måste man jobba längre för att man tagit rast?
2020-04-10 Arbetsgivarens rätt att ändra rastlängd

Alla besvarade frågor (81741)