Rätt till arv vid boende i familjehem

Hej! Jag undrar vad som händer om en person avlider som har barn men som personen inte haft vårdnaden om utan de har bott i familjehem. Blir barnen automatiskt personens arvingar ändå? Har barnen rätt att ärva exempelvis värdesaker, foton m.m som tillhört personen?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vem som har vårdnad om barnen spelar ingen roll för arvsrätten utan man ärver av sina biologiska föräldrar alternativt adoptivföräldrar, 2 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB).

Om de biologiska föräldrarna inte vill att barnen ska ärva kan ett testamente upprättas men bara hälften kan testamenteras bort då barnet/barnen alltid har rätt till sin laglott (7 kap. 1 § ÄB). Finns inget testamente ärver barnen allt som har tillhört personen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Ebba FriskRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bröstarvinge? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000