Rätt att säga upp hyresgäst tidigare än uppsägningstiden i kontraktet.

2017-06-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Kommer hyra ut vår villa under 2 år. Kan man säga upp en hyresgäst 3 veckor innan deras tillträde? Har skrivit kontrakt men ångrat oss då det framkommit att hyresgästen har betalningsanmärkningar och skulder. Är det tillräckligt för att häva ett kontrakt eller får vi stå vårt kast i 3 månader. Hur gör vi?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När ni hyr ut er villa privat på bestämd tid gäller egentligen att kontraktet går ut enligt det datum ni bestämt. Men ni kan så klart avtala om uppsägningstid. Precis som ni gjort. I detta fall måste ni respektera uppsägningstiden. Har ni avtalat om tre månaders uppsägningstid har hyresgästen alltså rätt att bo kvar där tills detta går ut. Att de har betalningsanmärkning sedan tidigare är inte ett skäl för er att säga upp hyresgästen med omedelbar verkan.

Mitt tips till er är att alltid kontrollera betalningsförmågan hos de ni ska ta in som hyresgäst innan ni skriver kontrakt med dem. Ni kan exempelvis be en eventuell hyresgäst att ta ut ett kreditupplysning på sig själv och ge till er så ni kan se tidigare betalningsanmärkningar. Ett annat sätt att skydda sig är att begära en deposition som motsvarar några månaders hyror som ni kan ta i anspråk om hyresgästs inte skulle betala hyran och tills dess att hyresgästen antingen betalar eller flyttar ut.

Ni skulle ju så klart kunna prata med hyresgästs om ni inte kan ge dem någon form av kompensation mot att de inte flyttar in alls, eventuellt se om ni kan hjälpa dem med alternativt boende.

Med Vänlig Hälsning

Matilda Bona
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2011)
2021-07-26 Vem ska teckna bostadsrättstilläggsförsäkring?
2021-07-25 Störningar i Hyresrätt
2021-07-25 Störiga grannar - vilka åtgärder kan vidtas?
2021-07-25 Vem ansvarar för trasig tvättmaskin i en hyresrätt

Alla besvarade frågor (94218)