Rätt att säga upp hyresgäst tidigare än uppsägningstiden i kontraktet.

2017-06-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Kommer hyra ut vår villa under 2 år. Kan man säga upp en hyresgäst 3 veckor innan deras tillträde? Har skrivit kontrakt men ångrat oss då det framkommit att hyresgästen har betalningsanmärkningar och skulder. Är det tillräckligt för att häva ett kontrakt eller får vi stå vårt kast i 3 månader. Hur gör vi?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När ni hyr ut er villa privat på bestämd tid gäller egentligen att kontraktet går ut enligt det datum ni bestämt. Men ni kan så klart avtala om uppsägningstid. Precis som ni gjort. I detta fall måste ni respektera uppsägningstiden. Har ni avtalat om tre månaders uppsägningstid har hyresgästen alltså rätt att bo kvar där tills detta går ut. Att de har betalningsanmärkning sedan tidigare är inte ett skäl för er att säga upp hyresgästen med omedelbar verkan.

Mitt tips till er är att alltid kontrollera betalningsförmågan hos de ni ska ta in som hyresgäst innan ni skriver kontrakt med dem. Ni kan exempelvis be en eventuell hyresgäst att ta ut ett kreditupplysning på sig själv och ge till er så ni kan se tidigare betalningsanmärkningar. Ett annat sätt att skydda sig är att begära en deposition som motsvarar några månaders hyror som ni kan ta i anspråk om hyresgästs inte skulle betala hyran och tills dess att hyresgästen antingen betalar eller flyttar ut.

Ni skulle ju så klart kunna prata med hyresgästs om ni inte kan ge dem någon form av kompensation mot att de inte flyttar in alls, eventuellt se om ni kan hjälpa dem med alternativt boende.

Med Vänlig Hälsning

Matilda Bona
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?