Rätt att neka köp vid befarad konkurrens?

2017-08-15 i Avtal
FRÅGA
HejsanJag äger ett företag där jag delar lokalen med ett annat företag. Det företagen vill köpa varor av mig men jag befarar att det försöker köpa på sig mina varor för att försöka konkurrera ut mig. Jag har ensamrätten för försäljning av denna vara i Sverige. Kan jag laglig rätt att neka sälja till denna s.k kund?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

I Sverige råder enligt huvudregeln total avtalsfrihet. Detta innebär en frihet för var och en (även företag) att avtala om vad som helst med vem som helst. Det innefattar också friheten att avstå från att avtala. Den ända inskränkningen mot det sistnämnda är om man har en kontraheringsplikt, dvs skyldighet att avtala. Detta har många statliga bolag, t.ex. Systembolaget, eftersom de har monopol. Även stora företag på marknaden med monopolliknande ställning har kontraheringsplikt och kan därför inte neka kunder. Såvida du inte är kraftigt dominerande på din marknad, har du antagligen inte kontraheringsplikt och därmed har du rätt att neka kunden.

Om du av någon anledning har kontraheringsplikt så måste ett undantag från denna vara väl motiverat. Att undvika att ingå avtal med någon för att undvika konkurrens när man har kontraheringsplikt är inte i enlighet med vår konkurrenslag, speciellt 2 kap. 7 § om missbruk av dominerande ställning.

Alltså:

Ja, du har rätt att neka avtal, såvida du inte har kontraheringsplikt och detta brukar man vara medveten om man har.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till Lawline igen nästa gång juridiken krånglar. För ditt företag kan jag tipsa om vår premiumrådgivning där du får telefonrådgivning, extra utförliga svar och garanti att få svar inom kort tid, för en fast kostnad varje månad. Mer info om detta här. Vi har även en juristbyrå som erbjuder hjälp med avtal, tvister och liknande, t.ex. om det skulle bli en tvist av detta. Mer info om vår juristbyrå finner du här.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1518)
2021-07-31 Vad gäller vid muntliga avtal?
2021-07-31 Droppshipping och avtal
2021-07-31 Avtal för inneboende
2021-07-31 Måste räntan betalas trots att ingen räkning inkommit?

Alla besvarade frågor (94568)