Rätt att kräva ut vissa dokument från kommunalt gymnasium

FRÅGA
Hej! Kan jag kräva ut dokument från min skola? Jag går på ett kommunalt gymnasium och vill ha tillgång till dokument gällande diskrimineringsrutiner och även ett avtal mellan skolan och dåvarande gymnasieförening.Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

I princip är alla handlingar som upprättas av eller inkommer till en myndighet offentliga handlingar och du har i så fall rätt att hämta ut kopior av dessa (2 kap. 2 - 7 § tryckfrihetsförordningen). De undantag som kan göras är t.ex. hänsyn till annans personliga integritet eller ekonomiska förhållanden (2 §). De dokument du nämner låter inte som något som omfattas av dessa undantag, alltså lär du helt enkelt kunna skriva till skolan och kräva att få ut kopior på dokumenten.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Offentlighetsprincipen (360)
2021-07-31 Är en anmälan till en myndighet en offentlig handling?
2021-07-18 Går det att se strafförelägganden även efter gallringstiden?
2021-07-06 Målsägandens insynsrätt - Vad gäller?
2021-07-02 Är det brottsligt att hänga ut personer i sociala medier?

Alla besvarade frågor (94568)