Prövning om utlämnande av allmänna handlingar

Hej, jobbar på ett kommunalt företag och offentlighetsprincipen har kommit upp till diskussion. I Bolagsordningen står så här: "§16 Offentlighetsprincipen Allmänheten ska ha rätt att ta del av handlingar hos bolaget enligt de grunder som gäller för allmänna handlingars offentlighet i 2 kap. tryckfrihetsförordningen och sekretesslagen. Prövning av om en handling ska kunna utlämnas ankommer på verkställande direktör eller enligt dennes bestämmande. På sökandens begäran ska frågan underställas bolagets styrelse för överprövning." Är inte detta motsägelsefullt? Antingen är väl handlingen allmän och ska lämnas ut enligt offentlighetsprincipen eller så bestämmer nån om den ska lämnas ut, det går väl inte att göra båda, eller?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag beskriver kortfattat hur utlämnandet av allmänna handlingar går till. För att göra det kommer jag att använda mig av Tryckfrihetsförordningen (TF) samt offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

Bara allmänna handlingar utan sekretess lämnas ut (2 kap 1 § TF). För att bestämma om en handling ska lämnas ut måste därför först en prövning göras om handlingen är allmän, och därefter om den är sekretessbelagd. Det finns tre krav för att man ska kunna lämna ut en handling enligt 2 kap TF.

  • Det ska vara en handling (2 kap 3 § TF)
  • Handlingen ska förvaras hos myndigheten (2 kap 4 § TF)
  • Handlingen ska vara inkommen eller upprättad hos myndigheten (2 kap 9-10 § TF)

En handling kan vara sådant som ett dokument eller en bild, eller något annat som kan uppfattas med tekniska hjälpmedel, såsom ljudfiler och filmer. För att handlingen ska vara inkommen ska den ha anlänt till myndigheten eller till behörig befattningshavare. För att den ska vara uppkommen ska den ha skickats eller slutbehandlats av myndigheten. Om handlingen uppfyller alla dessa krav är det en allmän handling, och utgångspunkten är då att den ska lämnas ut (2 kap 1 § och 4 § TF). Men om handlingen är belagd med sekretess får den ändå inte lämnas ut även om den uppfyller kraven för att vara “allmän”. Det kan därför behövas göras en prövning om huruvida sekretess föreligger enligt offentlighets- och sekretesslagen. Det kan vara om det t.ex handlar om känsliga privata uppgifter, såsom någons sjukdomshistorik (21 kap 1 § OSL).

Vad bolagsordningen säger är alltså att det är VD:n eller någon som VD:n delegerat uppgiften till som ska göra denna prövning om huruvida en viss handling är allmän och ska lämnas ut, (detta regleras också i 2 kap 17 § TF). VD:n bestämmer alltså inte om handlingen ska lämnas ut eller ej, utan gör en bedömning om huruvida handlingen är allmän eller ej. Är den allmän ska den lämnas ut (om inte sekretess föreligger).

Jag hoppas att detta ger svar på din fråga,  om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss igen!

Else NordlanderRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Offentlighetsprincipen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo