Rätt att förfoga över pengar på banken

2017-10-31 i EKONOMI
FRÅGA
Hej min sambo har såld sin fastighet.han har 500000 i lån på fastigheten.han får 750000 för fastigheten.han har fler lån i banken som inte har med fastigheten å göre. såkallad blanko lånKan banken behålle eller låsa dom 250000 som är över?Eller måste de betala ut dom pengarne till han.?
SVAR

Hej tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Banken kommer inte att vägra betala ut pengar till din sambo, det är hans pengar att förfoga över, banken är trots att så kan framstå ingen myndighet utan ett företag vars tjänster ni köper. Skulle han inte betalt lånen i tid skulle kronofogden eller ett inkassobolag kunna haft åsikter om hur din make disponerade sina pengar och utmätt dem för att betala av blankolånen, men utan detta så kommer inget hindra honom att göra annat. Det kan dock vara ekonomiskt fördelaktigt för honom att betala av blankolånen så att han slipper betala ränta på dessa men det är upp honom själv.

Hoppas jag kunde svara på er fråga, skulle ni ha fler är ni välkommna åter till Lawline!

Med vänlig hälsning

Björn Gunnarsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (453)
2021-09-07 Behövs gåvobrev när man ger bort pengar?
2021-08-21 Bilservice stulit dator
2021-08-18 Vem ansvarar för tjänstebil med körförbud?
2021-08-09 Postväxel förfallotidpunkt

Alla besvarade frågor (95699)