FrågaEKONOMIÖvrigt04/05/2025

Krav på kundkännedom och riskbedömning enligt penningtvättslagen

Enligt Penningtvättslagen - Lag (2017:630) behöver min bank fråga varifrån jag fått pengarna i och med ett köp av ett fordon. I detta fall var pengar från föräldrar och tidigare fordonförsäljning. Varför landar det på mig att bevisa varifrån pengarna kommer? Varför kan inte banken se vem som skickat pengarna? Låter helt bakom flötet att de inte kan se vem som äger kontot det kom ifrån när vi har allt annat som publika uppgifter i Sverige. Låter som ett oerhört hinder för bankerna.

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Allmänt om penningtvättslagen

Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism syftar till att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/849 av den 20 maj 2015 Syftet med både direktivet och lagen är att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Bestämmelserna i den nya lagen riktar i huvudsak skyldigheter mot fysiska och juridiska personer som utövar finansiell och viss annan verksamhet att förebygga, upptäcka och förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism i sin verksamhet, jfr 1 kap. 1 §.

En allmän utgångspunkt är att en verksamhetsutövare ska genomföra en bedömning av hur de produkter och tjänster som tillhandahålls i verksamheten kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism och hur stor risken är för att detta sker (allmän riskbedömning), se 2 kap. 1 §. Den allmänna riskbedömningen ska ligga till grund för verksamhetsutövarens bedömning av huruvida kundens riskprofil är sådan att det finns anledning att skaffa sig en djupare kundkännedom, se 2 kap. 3 §. Även i det sammanhanget spelar naturligtvis den planerade affärsförbindelsens art och omfattning stor betydelse.

För exempel på omständigheter som indikerar låg respektive hög risk, hänvisas till 2 kap. 4 och 5 §§.

Kundkännedom

En verksamhetsutövare får inte ingå en affärsförbindelse eller genomföra en enstaka transaktion om verksamhetsutövaren inte har tillräcklig kännedom om kunden, se 3 kap. 1 §. Vidare framgår det av 3 kap. 4 § att en verksamhetsutövare ska vidta åtgärder för kundkännedom vid etableringen av en affärsförbindelse. Dessa åtgärder, som specificeras i 3 kap. 7–11 §§, inkluderar bland annat identifiering och verifiering av kunden samt inhämtande av information om affärsförbindelsens syfte och art.

Enligt artikel 14.4 i det fjärde penningtvättsdirektivet får en verksamhetsutövare som inte kan kontrollera kundens eller den verkliga huvudmannens identitet, eller inhämta tillräcklig information om affärsförbindelsen, varken tillåta att en transaktion genomförs eller att en affärsförbindelse etableras.

Underlåtenhet att följa lagen kan leda till personligt ansvar för enskilda banktjänstemän och medföra sanktioner mot banken från Finansinspektionen.

Sammanfattningsvis måste banker förstå syftet med affärsförhållandet och även med dem transaktioner som utförs. Det är i och med att penningtvättslagen, vilket är en implementering av EU-rätt, ställer höga krav på att banken har god kännedom om kunden och dess bankaffärer för att förhindra att banker utnyttjas för penningtvätt och terrorismfinansiering.


Vänliga hälsningar, 

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Ekonomi och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000