Rätt att behålla fastighet som förvärvats innan samboförhållandet

FRÅGA
HejJag o min tjej vill flytta ihop till mitt hus som ja ägt i 2 år .Hon har ett barn som inte är mitt Och har blivit gravid med mej Jag undrar om hon flyttar till mej och det skiter sej mellan oss Kan hon då få behålla mitt hus o ja får flytta ut.vi blir ju sambos . Och är inte giftaBehöver man skriva avtal så att ja inte kan förlora mitt hus ifall vi inte funkar ihop om något år eller så . Vill inte förlora husetMvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du har köpt en fastighet för två år sedan och att den inte förvärvades för er gemensamma användning.

Bohag och bostad som du och din sambo förvärvat för gemensam användning utgör samboegendom och ska ingå om någon av er begär bodelning vid eventuell separation (3 och 8 § sambolagen). Eftersom du äger huset sedan innan och det inte har förvärvats för gemensamt bruk utgör det inte samboegendom och ska inte ingå vid en bodelning.

Det finns en undantagsregel som ger en sambo rätt att ta över bostaden om det kan anses skäligt med hänsyn till omständigheterna. Detta gäller dock bara hyres- och bostadsrätt varför inte heller den bestämmelsen kan appliceras på ditt fall (22 § sambolagen).

Sammanfattningsvis kan konstateras att hon enligt lag inte har rätt till huset vid en eventuell separation. Med det sagt finns det inget som hindrar er från att skriva samboavtal om ni önskar.

Hoppas detta gav dig svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Clara Görrel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94587)