Räknas utländska fastigheter som giftorättsgods?
Hej,
jag är gift med två vuxna särkullsbarn. Min fru kommer från Thailand och vi är gifta i Sverige.
Vi är inte gifta i Thailand. Vi bor i ett BRF parhus (vår hemvist), där jag står som ägare.
Min fru har fastigheter i Thailand, där hon står som ägare registrerat på sitt ursprungliga efternamn.
Jag har ingen fast el lös egendom i Thailand. Utländska medborgare kan inte äga fast egendom i Thailand.
Om jag dör, räknas hennes egendom in i giftorättsgodset ?
Mvh
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du vill veta om din frus thailändska fastigheter ska räknas som giftorättsgods. För att besvara din fråga kommer jag att hänvisa till äktenskapsbalken.
Räknas utländska fastigheter som giftorättsgods?
Eftersom ni är gifta i Sverige gäller svenska regler om bodelning. Om en make dör ska en bodelning göras (9 kap. 1 § äktenskapsbalk). Vid en bodelning ska allt giftorättsgods ingå (10 kap. 1 § äktenskapsbalk). Huvudregeln är att all egendom som inte är enskild egendom är giftorättsgods (7 kap. 1 § äktenskapsbalk). Egendom kan bli enskild genom till exempel äktenskapsförord eller en genom en föreskrift vid gåva och testamente (7 kap. 2 § äktenskapsbalken).
Det finns inget undantag som säger att egendom som är belägen utomlands inte ska ingå i bodelningen. Det innebär att egendom som är belägen utomlands är giftorättsgods och ska ingå i bodelningen. Det enda undantaget som finns till att egendom inte ska ingå i bodelningen är om egendomen är enskild egendom.
Det framkommer inte att ni har ett äktenskapsförord som föreskriver de thailändska fastigheterna ska vara enskild egendom eller att fastigheterna blivit enskild egendom på annat sätt. Om fastigheterna inte är enskild egendom så är de giftorättsgods och ska ingå i bodelningen.
Slutsatsen är att fastigheterna är giftorättsgods så länge som de inte är föreskrivna som enskild egendom.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,