Räcker det inte med att jag har en stor förmögenhet för att uppfylla försörjningskravet vid ansökan om uppehållstillstånd?

2017-10-31 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej,Min sambo sökte uppehålltilstånd för 2 månader sedan. Jag pluggar på Universitetet och har egen bostadsrätt ( 2 rum ) med väldig låg avgift samt några miljoner kronor på mitt konto som man kan leva gott i minst 10 år. Jag har skickat alla underlag till dem. Jag läste på migrationsverkets sida " Du uppfyller också kravet på försörjning om du har en tillräckligt stor förmögenhet som du och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd kan leva av". Men nu har jag fått en fråga från Migrationsverket där de vill att jag skickar till dem senaste 3 månaders lönespecifikation, kontoutdrag för lön, taxeringsinkomst. Räcker det inte om jag har en stor förmögenhet, kontanter på kontot? Uppfyller jag inte försörjningskravet?
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Det stämmer att försörjningskravet kan uppfyllas genom att du har en tillräckligt stor förmögenhet. Vad som är en tillräckligt stor förmögenhet anges inte konkret. I en vägledande dom meddelad av Migrationsöverdomstolen i våras ansågs ett äldre par inte uppfylla försörjningskravet trots att de hade drygt 2 miljoner kronor på banken, hyresintäkter från utomlands och en liten pension (läs rättsfallet här MIG 2017:8). Det handlade däremot om ett äldre par som inte visade hur mycket de hade i skulder eller hur deras ekonomiska förhållanden såg ut i övrigt. Bankmedlen hade till största del kommit in i samband med ansökningarna om uppehållstillstånd. En halv miljon kom bland annat från det äldre parets dotter som hade köpt en fastighet av dem. Det är givetvis ett annat fall där det fanns stora frågetecken kring förmögenheten, men som du ser kan kraven vara hårt ställda för att uppfylla försörjningskravet. Det räcker inte att enbart uppvisa en större summa på banken. Du måste alltså visa hur dina ekonomiska förhållanden ser ut i övrigt för att migrationsverket ska kunna göra bedömningen om du uppfyller försörjningskravet. Det är viktigt för dem att se, med beaktande av Migrationsöverdomstolens dom, att din förmögenhet inte kommit in i samband med ansökan om uppehållstillstånd samt att du förklarar var denna förmögenhet kommer ifrån.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1223)
2021-09-10 Kan man få medborgarskap när man dömts till böter?
2021-09-07 Vad händer om ett barn hinner fylla 18 år under asylprocessen?
2021-09-06 Hur ska "skyndsamt" tolkas i 16 kan 4 § utlänningslagen?
2021-09-05 Har migrationsverket en tidsfrist för begäran om att avsluta ett ärende?

Alla besvarade frågor (95697)