Principalansvar för vårdnadshavare

FRÅGA
Hur kan jag få skadeståndskrav mot någon som är under 15 år? Hon har fört förtal mot mig via sociala medier vilket har drabbat mig och min självkänsla extremt hårt. Hon försöker komma undan med det i skolan och hitta på ursäkter när vi har möte med biträdande rektor och kuratorn. I videon kränker hon mig genom att hon tar upp mitt namn, spelar in min röst som hörs i högtalarna och gör narr av mig, säger bla. att "jag är en egoistisk röv", "jag är en pick me", "kräver uppmärksamhet och smörar för lärarna" och att hon spyr över mig då hon gestaltar det. Detta är ett oacceptabelt beteende och skolans förslag är att vi inte ska snacka med varandra mer. Men efteråt har hon spridit rykten om mig i det offentliga rummet i matsalen och kommenterat om hur jag inte äter för andra så att mer folk vet och lärare. Jag vill inte ha någonting med henne att göra men det är extremt svårt att bara släppa det då hon går runt och snackar skit om mig till andra. jag har inte ens den lusten och energi för att göra det, då jag till skillnad från de har ett liv. Men hennes handlingar har påverkat mig grovt och mig och min självkänsla. Det triggar igång ett destruktivt mönster som kostar mig min hälsa och min skoltid-tid, då jag börjar må sämre och kommer behöva ha fler besök hos psykologen. Det påverkar mig både psykisk och fysiskt och det känns inte som att varken hon eller hennes mamma fattar allvaret och skadan i hennes handlingar. Därför vill jag ha skadestånd då det kostat min psykiska hälsa.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar det som att du undrar om en minderårig kan krävas på skadestånd.

I detta fall hittar man de relevanta reglerna i Skadeståndslagen (SkL).


Principalansvar för vårdnadshavare

Som vårdnadshavare till ett barn som har begått ett brott föreligger ett så kallat principalansvar. Detta innebär att föräldern har ett skadeståndsansvar även om det inte har förekommit någon vårdslöshet från förälderns sida 3 kap. 5 § SkL. Ett exempel på ett brott som skulle vara aktuellt i detta fall förtal enligt 5 kap 1 § Brottsbalken.

Unga svarar dock endast för sina egna skador till den nivå mån det är skäligt med hänsyn till barnets ålder och utveckling, handlingens beskaffenhet, föreliggande ansvarsförsäkring och andra ekonomiska förhållanden, samt övriga omständigheter 2 kap 4 § SkL.

Skolans tillsynsansvar

Enligt 6 kap. 2 § FB har föräldrarna en tillsynsplikt över sina barn. När man lämnar sitt barn på exempelvis skola eller förskoleverksamhet är det att se som att föräldrarna lämnar över tillsynsplikten till skolans personal. Skulle skadan vara orsakad genom brott är föräldrarna ansvariga oavsett överlämnad tillsynsplikt eller inte.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Anna von Fircks
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndsansvar för underåriga och vårdnadshavare (219)
2022-01-12 Principalansvar för vårdnadshavare
2021-12-01 Barn knuffad i skolan, kan det ge skadestånd?
2021-10-31 Skadestånd av en vårdnadshavare
2021-10-28 Förälders skadeståndsansvar

Alla besvarade frågor (98546)