Presumtion om förskott på arv vid gåva till bröstarvinge

2017-01-13 i Förskott på arv
FRÅGA
hej! Min syster ska ska få köpa min mamma och pappas hus för en viss summa, men mäklaren har värdet huset till 200 000 tusen mer. Vad händer då? Har jag och mina två andra syskon rätt till att säga något om detta?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om din syster får köpa huset till 200 000 kr mindre än marknadsvärdet kan vi se det som en gåva 200 000 kr från dina föräldrar till din syster.

En sådan gåva av relativt högt värde från förälder till barn antas vara ett förskott på arv (se 6 kap. 1 § ärvdabalken). Det innebär att gåvan på 200 000 kr kommer att avräknas från din systers arvslott då dina föräldrar går bort. Att gåvan blir förskott på arv är endast en presumtion som alltså kan brytas om dina föräldrar vid gåvotillfället klargör att det inte ska vara ett förskott på arv.

Om det inte kan visas att gåvan inte ska ses som förskott på arv, är det förskott på arv och då kommer du och dina andra syskon att kompenseras vid arvskiftet genom avräkning från din systers arvslott.

Som huvudregel får man under sin livstid ge gåvor hur man vill. Det finns alltså inte många åtgärder ni kan ta till för att stoppa gåvan. Ni får främst hoppas på eller se till att era föräldrar inte föreskriver något som gör att gåvan inte ska ses som ett förskott på arv.

Hoppas att mitt svar varit till hjälp!

Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1268)
2021-09-24 Förskott på arv om bröstarvinge får anselig summa pengar
2021-09-20 Kränks min arvsrätt av att min far givit gåva
2021-09-19 min far har givit en gåva till min bror, kränks min arvsrätt?
2021-09-18 Vad händer med framtida arv när två av tre barn får en gåva?

Alla besvarade frågor (95851)