Preskriberat arv

FRÅGA
Min mor dog när jag var ung, men nu jag är idag 20. Jag fick inga pengar av när mamma dog, så undrar hur mycket pengar jag har rätt till. Jag har 3 bröder och 2 kusiner.
SVAR

Hej, jag för att du vänder dig till lawline med din fråga

Ur din fråga är det svårt att urskilja en del saker. Bland annat måste jag veta hur mycket tillgångar som fanns i din mors dödsbo, för att kunna räkna ut hur mycket du har rätt till i arv. Dessutom framgår det inte huruvida det fanns ett giltigt förordnat testamente vid din mors död. Dessa uppgifter är grundläggande för att avgöra hur mycket du skulle ha rätt till.

Förutsatt att det inte finns något testamente och att du inte redan erhållit något förskott på arv, gäller följande. Du anses som bröstarvinge precis som dina 3 bröder. Ni har alltså rätt till ¼ var av kvarlåtenskapen, s.k laglotten. Dina kusiner kan inte ärva något för övrigt. Vore det så att din mor var gift, så kan dock kvarlåtenskapen föras till din far med fri förfoganderätt, och där ni istället har rätt till efterarv.

Dessutom är det värt att nämna att det föreligger det finns en preskriptionstid som högst är 10 år efter dödsfallet. Preskriptionstiden är olika lång beroende på förhållandena vid din faders död men kan som längst utgöra 10 år enligt ärvdabalken 16:1-4§§. Beroende på hur lång tid som gått, kan din arvsrätt kanske ha preskriberas och förfallit.

Hoppas att jag klargjort rättsläget för dig och har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att mejla oss på info@lawline.se eller boka tid med en av våra jurister.

Trevlig helg

Gustav Berglund
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (962)
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?
2021-08-31 Anhörig avliden utomlands

Alla besvarade frågor (95665)